Érsek: Štát možno pridá druhú koľaj na trati z Bratislavy smerom do Komárna

NETKY.SK • 7 November 2016, 14:15 • 2 min
Érsek: Štát možno pridá druhú koľaj na trati z Bratislavy smerom do Komárna

BRATISLAVA - Železničná trať od Bratislavy smerom do Komárna sa zrejme rozšíri o druhú koľaj. O takejto možnosti uvažuje ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

"Možné rozšírenie trate na dvojkoľajnú je predovšetkým reakciou na hustotu dopravy, ktorá je najmä v úseku Bratislava Nové Mesto – Kvetoslavov mimoriadne vyťažená," uviedli pre TASR z komunikačného oddelenia ministerstva.

 

Dôvodom je podľa rezortu fakt, že v najvyťaženejších úsekoch dňa, keď ľudia cestujú do práce či do školy a späť, je na tejto trase minimalizovaná ponuka pre nákladných dopravcov. "Tí však nemalou mierou prispievajú k zamestnanosti a rozvoju samotného regiónu," dodalo ministerstvo.

 

Ďalším faktom je podľa rezortu postupné budovanie terminálov integrovanej osobnej dopravy v aglomerácii Bratislavy. Takže pri súčasnej jednej koľaji bude konštrukčne veľmi problematické zabezpečiť križovania bez toho, aby nedošlo k úplne inému rozloženiu vlakov a predlžovaniu ich cestovnej doby. Teda, keď jeden vlak bude musieť na jednokoľajnej trati čakať na druhý. "Dnes je jazda vzhľadom na menší počet zastavení rýchlejšia a križovanie plynulé, čo pri početnejšom zastavovaní už nebude možné," opísalo ministerstvo.

 

Železničnou traťou do Komárna sa pritom zaoberá aj štúdia bratislavského železničného uzla, ktorá je v procese prípravy. V štúdii sa má analyzovať aj prevádzkový koncept osobnej a nákladnej dopravy vrátane potrebnej kapacity trate. Zároveň sa vyhodnotí dosah vybudovania nových železničných zastávok - Trnávka, Ružinov a Vrakuňa na priepustnosť trate. "Následne budú spracované odporúčania na zmeny v infraštruktúre," avizoval rezort.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies