Erdogan: Udalosťami v Egypte sa musí zaoberať Bezpečnostná rada OSN

NETKY.SK • 15 August 2013, 10:57 • 2 min
Erdogan: Udalosťami v Egypte sa musí zaoberať Bezpečnostná rada OSN

ANKARA/KÁHIRA - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan žiada, aby sa udalosťami v Egypte urýchlene zaoberala Bezpečnostná rada OSN (BR OSN). Na tlačovej konferencii v Ankare vo štvrtok zdôraznil, že v prípade takéhoto masakru nie je možné "zostať ticho".

slovakia

left justify in out

"Tí, čo zostanú ticho, sú takisto vinní ako tí, čo tento masaker spáchali," vyhlásil Erdogan. Počas stredajších násilností zahynulo v Egypte najmenej 370 ľudí a viac než 2 000 ich utrpelo zranenia. Stalo sa tak po tom, čo polícia zasiahla proti demonštrujúcim stúpencom zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího.

Moslimské bratstvo vo štvrtok reagovalo, že vo svojich akciách napriek krvavým udalostiam nepoľaví, kým puč nezvráti. "Vždy budeme nenásilní a pokojní. Ostávame silní, vzdorovití a odhodlaní a budeme pokračovať, kým tento vojenský puč nezvrátime," uviedol hovorca bratstva Gíhad al-Haddád na Twitteri. Dodal, že Moslimské bratstvo bude naďalej bojovať nenásilnými prostriedkami. Hnutie tvrdí, že stredajší zásah proti jeho prívržencom si vyžiadal až 2 200 mŕtvych a vyše 10 000 zranených. 

Vláda na nepokoje vo viacerých častiach krajiny zareagovala vyhlásením výnimočného stavu a zákazu nočného vychádzania v 14 z 27 provincií vrátane Káhiry, ktoré bude platiť mesiac. Krviprelievanie počas dňa odsúdili mnohé krajiny sveta vrátane Británie, Francúzska a Spojených štátov ako aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies