Hlas-SD vyzýva ministra Lengvarského, aby poslal ministra Matoviča kade ľahšie

NETKY.SK • 4 Október 2021, 14:24 • 2 min
Hlas-SD vyzýva ministra Lengvarského, aby poslal ministra Matoviča kade ľahšie

Strana Hlas-SD vyzvala ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, aby sa rozhodol, či odstúpi z funkcie, alebo sa postaví proti ministrovi financií Igorovi Matovičovi. Okrem toho chystá spoluprácu so Smerom-SD.

slovakia

left justify in out

 

Peter Pellegrini vyzval Lengvarského, aby sa vzdal svojej pozície v prípade, ak sa nepostaví voči snahe ministra financií Igora Matoviča o ušetrenie finančných prostriedkov na platbách zdravotným poisťovniam. Matovič podľa predsedu strany Hlas Petra Pellegriniho zaslal Ministerstvu zdravotníctva SR otvorený list s návrhom takéhoto rozpočtového opatrenia. Malo by ísť o 235 miliónov eur.

 

Prečítajte si: Richard Sulík vylúčil ďalšie vládnutie s Igorom Matovičom

 

img


Lengvarský Matovičovej požiadavke vyhovel a informoval poisťovne, že za posledný kvartál roka 2021 dostanú o 65 percent peňazí menej, ako mali dostať. Pellegrini vyzval ministra zdravotníctva, aby sa Matovičovi postavil a jeho žiadosti nevyhovel, alebo v prípade, že jej vyhovie, tak sa vzdal svojej pozície. „Štát za svojich poistencov zaplatí v tomto roku o vyše 230 miliónov eur menej,“ povedal Pellegrini. Hlas tvrdí, že ak budú tieto peniaze poisťovniam chýbať, naruší sa plánovaná zdravotná starostlivosť, následne aj tá akútna.

Pellegrini priznal, že celková situácia na Slovensku je zložitá a vláda by práve preto mala občanov ubezpečiť, že sa o nich vie postarať. Bývalý premiér Igor Matovič však namiesto pomoci chce podľa Pellegriniho zdravotníctvo poškodiť. Matovič podľa neho rekordne zadĺžil krajinu. "Kde skončili tie miliardy?"

 

 

img

 

"Dámy a páni, toto je nonsens," dodal Pellegrini.

 

Bývalý minister zdravotníctva a poslanec Richard Raši povedal, že ak sa Lengvarský Matovičovi nepostaví, hádže slovenských pacientov cez palubu a obetuje celé slovenské zdravotníctvo. Doplnil, že už pri schvaľovaní rozpočtu pre rezort zdravotníctva na rok 2021 vo výške 1 miliardy eur sa podľa Rašiho hovorilo o tom, že polovica týchto peňazí má byť rovno viazaná na výdavky pre zdravotné poisťovne. Teraz sa však poisťovne dozvedia, že dostanú ešte menej peňazí, ako počítali.

 

Možno vás zaujme: Ľuboš Blaha opäť perlil. Označil Daniela Lipšica za symbol korupcie!

 

Spomenul aj problematiku zvyšovania dôchodkov. "Ide nám o to, aby dôchodky nestúpali  len bohatším dôchodcom." "Navrhli sme aby valorizácia bola minimálne 2%. Neviem, prečo sa tak vláda nerozhodla. Hanba."

 

Navrhli taktiež zníženie DPH energií. Tento návrh podporil i Richard Sulík, no upozornil, že zrejme narazia na problém – Igora Matoviča.

 

Prečítajte si: Prezidentka sa ohradila voči Ficovým vyjadreniam! Odkázala mu, že vyhrážky na ňu neplatia


Pellegrini má informácie, že strana Smer-SD v krátkej dobe dodá potrebné podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze o odvolávaní vlády v parlamente. Podľa neho Hlas-SD bude akceptovať podmienku, aby návrh na odvolanie kabinetu Eduarda Hegera odôvodnil poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha, aj keď s touto iniciatívou prišiel Hlas-SD.

„Pre Hlas je dôležitý výsledok a nie forma. Nebudeme sa teraz hádzať o zem, že kto vie lepšie kričať, kto vie lepšie niekoho uraziť,“ vyhlásil Pellegrini. Dodal, že Hlas-SD urobí všetko preto, aby schôdza bola aj za cenu akceptovania „tejto smiešnej podmienky“, keď si to Smer-SD želá.

Robert Fico minulý týždeň na tlačovej besede povedal, že Smer-SD je pripravený dať podpisy Hlasu-SD. Dodal však, že je pripravený poskytnúť aj predkladateľa, poslanca Ľuboša Blahu.

 

img

 

Pellegrini na to následne reagoval, že ide „o ješitnú a trápnu podmienku“. Hovorca Smeru-SD Ján Mažgút pre agentúru SITA dnes povedal, že nič sa na stanovisku strany k dodaniu podpisov a k tomu, že návrh odôvodní poslanec Blaha, nemení. „Zatiaľ posledná informácia je takáto,“ dodal Mažgút.

 

Možno vás zaujme: Hnutie Sme rodina je pripravené zmeniť ústavu kvôli referendu

Pellegrini dnes uviedol, že už pred časom tvrdil, že nemá význam odvolávať v parlamente jednotlivých ministrov, pretože žiadna koalícia si svojho ministra neodvolá. Poznamenal tiež, že chápe, že vládni poslanci sami seba „nevyženú“ z parlamentu. Podľa neho však ide o schôdzu, na ktorej sa bude môcť hovoriť o všetkom, o čom Národná rada SR nedovolila hovoriť. Pellegrini spomenul napríklad ceny potravín, situáciu v zdravotníctve a vo verejných financiách.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies