Slovenskí vojaci boli z Iraku odvolaní

NETKY.SK • 7 Január 2020, 12:03 • 2 min
Slovenskí vojaci boli z Iraku odvolaní

Siedmi slovenskí vojaci, ktorí sa nachádzali na výcvikovej misii v Iraku, sú už mimo jeho územia, informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády Slovenskej republiky. Ďalšie kroky sa uskutočnia po konzultácii so spojencami.

slovakia

left justify in out

"Predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini oznamuje, že vzhľadom na aktuálnu situáciu v Iraku, ktorá viedla k pozastaveniu aktivít výcvikovej misie NATO, prebehla dočasná relokácia siedmich slovenských vojakov mimo územia Iraku v súlade s bezpečnostnými pravidlami," priblížil tlačový odbor Úradu vlády SR.

 

Ministerstvo obrany SR situáciu monitoruje

Hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková informovala, že rezort je navyše v pravidelnom kontakte s veliteľom slovenských vojakov. "Ministerstvo obrany SR je o celej aktivite informované a celú situáciu monitoruje. Slovenskí vojaci sú aktuálne v poriadku a plnia úlohy v súlade s rozhodnutím velenia misie. Rezort je v pravidelnom kontakte s veliteľom slovenských vojakov. Z bezpečnostných dôvodov nie je možné poskytnúť bližšie informácie," uviedla hovorkyňa.

 

img

 

Nepokoje medzi USA a Iránom 

Americký prezident Donald Trump nariadil minulý týždeň v piatok raketový útok na letisko v Bagdade, pri ktorom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásima Sulejmáního a ďalších osem ľudí. Zomrel aj zástupca šéfa irackej milície Abú Mahdí Muhandis, čo môže ohroziť vzťahy medzi USA a Irakom. Telo Sulejmáního identifikovali len podľa prsteňa. Rakety, ktoré boli vystrelené z dronu, totiž vybuchli v momente, keď vystupoval z lietadla. 

 

 

Donald Trump na svojom Twitter účte informoval, že americká vláda investovala 2 bilióny dolárov do svojej armády, vďaka čomu je ich armáda najlepšou na svete. Píše tiež, že ak Irán zaútočí, USA na krajinu vyšle svoje nové "náradie" bez váhania.

 

Podľa USA išlo o obranný krok

"Americké jednotky na pokyn prezidenta urobili obranný krok, aby ochránili amerických občanov v zahraničí a zabili Kásima Sulejmáního. Cieľom útoku bolo zamedziť ďalším plánovaným útokom zo strany Iránu," píše sa vo vyhlásení amerického ministerstva obrany. Ozbrojený útok má veľkú odozvu aj v zahraničí, izraelská armáda je v bojovej pohotovosti. Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko vyzývajú na upokojenie situácie. USA vyzvalo svojich občanov v Iraku, aby opustili krajinu, pretože sa dajú očakávať odvetné útoky.

 

Situáciu vnímajú aj slovenské orgány
Predseda vlády SR sa v tejto súvislosti v nedeľu stretol v Banskej Bystrici s ministrom obrany SR, náčelníkom generálneho štábu a riaditeľom vojenského obranného spravodajstva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies