Erdogan navrhol v Havane postaviť mešitu

NETKY.SK • 12 Február 2015, 14:38 • 2 min
Erdogan navrhol v Havane postaviť mešitu

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Erdogan navrhol počas svojej návštevy Kuby výstavbu mešity v Havane.

slovakia

left justify in out

Jeho plán je očividne inšpirovaný jeho presvedčením, že Ameriku objavili moslimovia. Po rokovaniach s prezidentom Raúlom Castrom Erdogan v stredu povedal, že sa snažil získať súhlas na postavenie mešity v kubánskej metropole. Vzorom by pre ňu mala byť mešita zo štvrte Ortaköy na európskej strane Istanbulu. V novembri minulého roku Erdogan na konferencii moslimských lídrov z Latinskej Ameriky v Istanbule povedal, že moslimovia dorazili do Ameriky už v 12. storočí, teda predtým, než tam v roku 1492 priplával Európan Krištof Kolumbus. "Prezentoval som všetky informácie, projekt i vyobrazenia týkajúce sa mešity Ortaköy. Spravíme to sami, nechceme partnera. Pokiaľ to považujete za vhodné, chceme to urobiť," citovala prezidentská stránka Erdoganove slová Castrovi. Akú odpoveď v sekulárnej krajine turecký líder dostal, nie je známe. Najväčšia mešita v Latinskej Amerike sa nachádza v argentínskom Buenos Aires.

 

Erdogan pricestoval v utorok na historickú návštevu Kuby, kde chce prehĺbiť vzájomné vzťahy s komunistickou krajinou, ktorej obyvatelia sa hlásia ku kresťanstvu. Erdogan zavítal na karibský ostrov v rámci svojho latinskoamerického turné. Počas neho navštívil v pondelok aj Kolumbiu, pričom z Kuby pôjde do Mexika. Naposledy prišiel líder prevažne moslimskej krajiny do stredoamerického regiónu pred 20 rokmi. V pondelok zverejnené informácie tureckej tlačovej agentúry Anadolu hovoria o plánovanom uzatvorení nových dohôd, najmä v oblasti turizmu či kultúry. Erdogana na jeho americkom turné sprevádzajú aj viacerí ministri. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies