Enviropolícia vyšetruje postrelenie a usmrtenie psa vzduchovkou a loveckými šípmi

NETKY.SK • 21 December 2023, 17:30 • 2 min
Enviropolícia vyšetruje postrelenie a usmrtenie psa vzduchovkou a loveckými šípmi

RÁZTOČNO - Enviropolícia začala vyšetrovať brutálnu vraždu psa vzduchovkou a loveckými šípmi. Zatiaľ neznámy páchateľ vystrelil na päťročného labradora viacero rán. Poranený pes bol odvezený na veterinárne vyšetrenie, no napriek vyvinutému úsiliu v dôsledku týchto zranení uhynul.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovateľ enviropolície oddelenia Trenčín odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality NCODK P PZ začal trestné stíhanie za prečin týranie zvierat. Zatiaľ nezistený páchateľ dňa 10. 12. 2023 v okolí obce Ráztočno, okres Prievidza, pravdepodobne zo strelnej zbrane, ako aj z mechanickej zbrane opakovane vystrelil na päťročného labradorského retrívera.

Spôsobil mu najmenej desať strelných rán vzduchovkou, malými športovými a loveckými šípmi v oblasti hlavy, tváre, dutiny brušnej a chrbta. Jeden lovecký šíp po prejdení mäkkých tkanív prešiel cez hrudnú dutinu a narazil do stavca. Tým spôsobil trieštivú zlomeninu, ktorá mala za následok najvážnejšie zranenie zvieraťa.

Poranený pes bol po jeho náleze odvezený na veterinárne vyšetrenie. Napriek vyvinutému úsiliu v dôsledku týchto zranení uhynul. Páchateľ svojim konaním spôsobil psovi neprimeranú bolesť, čím konal v rozpore so zákonom o veterinárnej starostlivosti.

V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Polícia v tejto súvislosti upozorňuje občanov, že akékoľvek bezdôvodné konanie smerujúce k zraneniu alebo usmrteniu zvieraťa je protiprávnym konaním v zmysle zákona o veterinárnej starostlivosti. Takéto konanie je v prípade, že osoba týra zviera, hoci bola za obdobný čin v predchádzajúcich 12 mesiacoch postihnutá alebo bola za taký čin v predchádzajúcich 24 mesiacoch odsúdená, prípadne týra zviera zvlášť krutým a surovým spôsobom, alebo utýra zviera, považované za trestný čin. Osoba môže byť potrestaná odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky. Odňatím slobody na jeden až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha vyššie uvedený čin na viacerých zvieratách, prípadne verejne alebo na mieste prístupnom verejnosti alebo na zvierati osobitne chránenom zákonom, alebo závažnejším spôsobom konania.

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Prezídium PZ, Foto: Topky / Getty Images (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies