Minister zahraničia Korčok berie EÚ ako kľúč pri obnove hospodárstva v Európe

NETKY.SK • 29 Jún 2020, 18:02 • 2 min
Minister zahraničia Korčok berie EÚ ako kľúč pri obnove hospodárstva v Európe

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok prijal v pondelok 29. júna 2020 podpredsedu Európskej komisie zodpovedného za medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad M. Šefčoviča.

slovakia

left justify in out

Budúcnosť EÚ

Partneri sa v rozhovore venovali aktuálnym témam európskej agendy, medzi ktoré patria rokovania o viacročnom finančnom rámci na roky 2021 až 2027 vrátane nástroja obnovy, ale aj Konferencia o budúcnosti Európy. Zhodli sa tiež na potrebe spolupráce so Slovákmi pracujúcimi v inštitúciách EÚ.

 

img

 

Plány EÚ po koronakríze 
M. Šefčovič priblížil aktivity Európskej komisie na boj s následkami pandémie COVID-19, medzi ktoré patrí aj návrh na vytvorenie nástroja hospodárskej obnovy s názvom Nástroj EÚ pre budúce generácie. Finančný balík Európskej komisie, ktorý okrem nového nástroja zahŕňa aj revidovaný návrh viacročného rozpočtu EÚ, je ambiciózny, no zároveň vyvážený a zohľadňuje fakt, že európske hospodárstvo potrebuje dlhodobú podporu na vybudovanie odolnosti proti prípadným budúcim krízam.

 

img

 

Potreba odolnejšieho hospodárstva 
I. Korčok potvrdil, že Slovenská republika návrh víta a oceňuje jeho zameranie na investície a štrukturálne reformy, ktoré sú potrebné aj v oblastiach ako zdravotníctvo alebo školstvo. "Na využitie týchto prostriedkov a dosiahnutie cieľa reštartovať a následne vybudovať odolnejšie hospodárstvo potrebujeme v slovenských podmienkach dostatok času a viac slobody pri výbere vhodného mixu investícií a reforiem," skonštatoval minister zahraničia ohľadom slovenského úsilia o väčšiu flexibilitu pri čerpaní prostriedkov a predĺženie obdobia, počas ktorého bude možné prostriedky z nástroja obnovy využívať.

 

img

 

"Už teraz je najvyšší čas pripravovať rozvojové a modernizačné plány SR na ďalšiu dekádu, na ktorých financovanie je dostupné veľké spektrum finančných nástrojov, grantov, ale aj výhodných úverových schém,“ doplnil M. Šefčovič a dodal, že "Európska komisia bude maximálne súčinná nie len pri schvaľovaní národných plánov obnovy, ale aj pri ich príprave."

 

Spojenie osobností z viacerých odvetví 
Rada EÚ schválila minulý týždeň ako posledná z inštitúcií EÚ svoju pozíciu ku Konferencii o budúcnosti Európy. Ďalším krokom na ceste k spusteniu tohto unikátneho projektu, ktorého cieľom je umožniť lepšie zapojenie občanov do fungovania EÚ, sú spoločné rokovania Rady EÚ, Európskej komisie a Európskeho parlamentu."Národnú dimenziu Konferencie o budúcnosti Európy plánujeme organizovať v osvedčenom formáte Národného konventu o EÚ, ktorý už v minulosti spojil široké spektrum osobností z politického, občianskeho aj vedeckého života na Slovensku" informoval I. Korčok dúfajúc v hladký priebeh medziinštitucionálnych rokovaní a vo včasné spustenie projektu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies