UNESCO sa obáva poškodenia významných lokalít pri zemetrasení v Turecku a Sýrii

NETKY.SK • 7 Február 2023, 16:30 • 2 min
UNESCO sa obáva poškodenia významných lokalít pri zemetrasení v Turecku a Sýrii

PARÍŽ - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v utorok uviedla, že je pripravená poskytnúť pomoc po tom, čo boli pri pondelkovom zemetrasení v okolí turecko-sýrskych hraníc poškodené najmenej dve miesta, ktoré sa nachádzajú na jeho zozname Svetového dedičstva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Pri zemetrasení bolo poškodené starobylé sýrske mesto Aleppo i pevnosť v tureckom meste Diyarbakir a UNESCO sa obáva, že mohli byť zasiahnuté ešte najmenej tri ďalšie lokality Svetového dedičstva. "Naša organizácia poskytne v rámci svojho mandátu pomoc," uviedla generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová. UNESCO vo vyhlásení ďalej uvádza, že spolu s partnermi už vykonalo prvú previerku škôd, ktoré ničivé zemetrasenie spôsobilo. Organizácia je pritom mimoriadne znepokojená najmä v súvislosti s Aleppom, ktoré bolo v roku 2013 zaradené medzi lokality Svetového dedičstva v ohrození pre prebiehajúcu občiansku vojnu. "Výrazne škody sme zaznamenali na citadele. Zrútila sa východná veža starého mestského opevnenia a bolo poškodených niekoľko budov a trhovísk," uviedlo UNESCO. Aleppo bolo pred vypuknutím občianskej vojny v Sýrii významným centrom obchodu v krajine. Je považované za jedno z najdlhšie obývaných miest, no bolo poškodené pri brutálnom obliehaní mesta vládnymi silami, píše AFP.

 

img

 

UNESCO okrem toho uviedlo, že bolo zarmútené správami o "zrútení niekoľkých budov" v pevnosti Diyarbakir a priľahlých záhradách Hevsel. Podotklo, že celá táto oblasť bolo významným centrom v rímskom, novoperzskom, islamskom i osmanskom období. Vzhľadom na počasie a odľahlosť niektorých oblastí sa UNESCO domnieva, že mohli byť v Turecku poškodené aj ďalšie tri lokality ležiace blízko epicentra. Ide o neolitickú lokalitu Göbekli Tepe, kde sa nachádzajú najstaršie známe megality staré približne 10.000 rokov. UNESCO sa obáva aj o vrch Nemrut, známy obrovskými antickými sochami, ktoré sú súčasťou starobylej kráľovskej hrobky. Tretím miestom je novochetitské archeologické nálezisko Arslantepe pri meste Malatya, ktoré zemetrasenie zasiahlo. "UNESCO mobilizuje expertov a snaží sa zhotoviť presný súpis škôd s cieľom rýchlo zaistiť stabilizáciu lokalít," uviedlo UNESCO. Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, za ktorým postupne nasledovalo približne 200 dotrasov, zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na pondelok. Počet obetí v utorok presiahol 5000, avšak očakáva sa, že ešte porastie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona