Máte radi kávu a ekológiu? Novinka od fínskych vedcov vás iste poteší

NETKY.SK • 31 Október 2021, 09:00 • 2 min
Máte radi kávu a ekológiu? Novinka od fínskych vedcov vás iste poteší

HELSINKI - Výsledky štúdie by mohli odstrániť množstvo environmentálnych problémov súvisiacich s masovou výrobou jedného z najobľúbenejších nápojov na svete.

slovakia

left justify in out

Fínski vedci vyvinuli novú metódu produkcie "udržateľnej" kávy, ktorá by sa mala namiesto plantáží pestovať v laboratóriáchTáto káva nevyrastá z kávových bôbov, ale zo zhluku buniek kávovníka v bioreaktore, v ktorom prísne kontrolujú podmienky rastu vrátane teploty, svetla a hladiny kyslíka. Po upražení kávy ju môžeme pripraviť rovnakým spôsobom ako bežnú kávu. "Je to skutočne káva, pretože v tomto produkte nie je nič iné len kávový materiál," povedal pre AFP Heiko Rischer, ktorý vedie tím vedcov z fínskeho technického výskumného centra VTT.

 

img

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Jeff Bezos chce vybudovať súkromnú vesmírnu stanicu. Ako bude vyzerať?

 

Výskumníci využili rovnaký spôsob takzvaného bunkového poľnohospodárstva, aký využívajú na produkciu mäsa v laboratórnych podmienkach, ktorá si nevyžaduje zabíjanie hospodárskych zvierat. Minulý rok jeho predaj po prvý raz povolili úrady v Singapure. "Samozrejme, že káva je problematickým výrobkom," povedal Rischer. Čiastočne je to podľa neho spôsobené tým, že zvyšujúce sa globálne teploty znižujú produktivitu existujúcich plantáží, čo núti pestovateľov kávy, aby odlesňovali čoraz väčšie plochy dažďových pralesov. Hľadanie alternatív je podľa Rischera potrebné aj vzhľadom na problémy spojené s diaľkovou prepravou a využívaním fosílnych palív.

 

img

 

Fínski vedci pripravujú kompletnejšiu analýzu toho, do akej miery by bol ich produkt udržateľný aj pri masovej výrobe. Domnievajú sa, že v porovnaní s konvenčnou kávou by si jej produkcia v laboratóriách vyžadovala menej zdrojov a pracovníkov. "Vieme už to, že množstvo spotrebovanej vody je omnoho nižšie, ako je potrebné pri pestovaní (kávy) na plantáži," uviedol Rischer.

 

Možno vás zaujme: Facebook údajne plánuje zmeniť svoj názov

 

Momentálne môžu túto "laboratórnu" kávu ochutnávať len členovia špeciálne trénovaného panela senzorických analytikov. Povolené majú ale túto kávu len "ochutnať a vypľuť, nemôžu je prehltnúť", uviedol vedec Heikki Aisala, podľa ktorého je bunková káva oproti tej bežnej menej horká. Je to, ako vysvetľuje, spôsobené o trochu nižším množstvom kofeínu.

 

img

 

Vedúci výskumu odhaduje, že potrvá minimálne 4 roky, kým káva fínskych vedcov získa oficiálne schválenie od miestnych úradov. Fínsko patrí podľa údajov analytickej skupiny Statista k jedným z najväčších konzumentov kávy na svete – tamojší obyvatelia spotrebujú za rok v priemere 10 kilogramov kávy na osobu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies