Environmentalisti varujú: Na pálenie odpadov v krbe zabudnite

NETKY.SK • 7 November 2023, 19:30 • 2 min
Environmentalisti varujú: Na pálenie odpadov v krbe zabudnite

BRATISLAVA - V peci či krbe sa nemôžu spaľovať plastové obaly a iné odpady, ktoré mali skončiť v kontajneri. Podozrenie na spaľovanie odpadu v dome možno nahlásiť priamo obci. Zelená linka envirorezortu o tom informovala na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

Zákon o ovzduší, ktorý je účinný od 1. júla, zakazuje spaľovať odpad alebo palivo vyrobené z odpadu v iných zariadeniach, ako sú spaľovne alebo zariadenia na spoluspaľovanie odpadov, vysvetlila linka. "Podnet týkajúci sa podozrenia z toho, že váš sused spaľuje vo svojom obydlí odpad, sa nahlasuje na obec, ktorá má podľa zákona o ovzduší povinnosť, ak ide o podozrenie na spaľovanie takéhoto odpadu v obydlí určenom na trvalé alebo prechodné bývanie, písomne upozorniť prevádzkovateľa do piatich pracovných dní na to, že takéto podozrenie voči nemu bolo na obec podané," uviedli environmentalisti.

V tomto upozornení zároveň obec oznámi, že v prípade opakovaného podnetu vykoná kontrolu na mieste Slovenská inšpekcia životného prostredia alebo ňou poverená osoba. Inšpektori majú podľa Zelenej linky právo vstúpiť do obydlia na kontrolu a odber vzoriek a prevádzkovateľ je povinný to umožniť. O súčinnosť tiež môžu požiadať policajtov. Ak spaľovanie odpadu v peci či krbe preukážu fyzickej osobe, hrozí jej pokuta do výšky 5000 eur. Právnickej osoby môže dostať pokutu do 10.000 eur, priblížila linka.


Zároveň poukázala, že znečistený vzduch je na Slovensku príčinou až približne 5000 predčasných úmrtí ročne. Znečistené ovzdušie má výrazne negatívny vplyv na zdravie ľudí a životné prostredie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies