Oddnes platí zmena opatrení! Konečne prichádza dlhoočakávané zmiernenie

NETKY.SK • 15 Február 2022, 08:14 • 2 min
Oddnes platí zmena opatrení! Konečne prichádza dlhoočakávané zmiernenie

Z vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva vyplýva že dnešným dňom začínajú všetky prevádzky maloobchodu fungovať v režime základ. Zároveň do režimu OP+ sú od utorka zahrnuté aj osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami a sú schopné preukázať sa negatívnym výsledkom testu.

slovakia

left justify in out

Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sú zverejnené vo vestníku vlády SR a sú účinné od utorka. Úrad pripomenul, že doteraz v režime základ fungovali iba vybrané maloobchodné prevádzky, ako napríklad prevádzky potravín, drogérie, lekárne, neskôr predajne odevov, obuvi, stavebniny či ďalšie. Po novom budú v "základe" už napríklad aj hračkárstva, elektro, kníhkupectvá a iné.

 

img

 

Všetky prevádzky maloobchodu budú môcť podľa ÚVZ fungovať i po 22:00. Doteraz tak fungovali iba vybrané prevádzky, napríklad potraviny, lekárne, predajne s krmivom a iné. Po novom budú môcť byť po 22:00 otvorené aj drogérie, predajne oblečenia a obuvi, elektro a iné.

Úrad zdôraznil, že opatrenia pre prevádzky poskytujúce služby sa týmito vyhláškami nateraz nemenia. Znamená to, že služby ako napríklad gastrosektor, prevádzky starostlivosti o ľudské telo, hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania, kúpaliská, akvaparky, fitnescentrá a iné, zostávajú v režime a s kapacitnými obmedzeniami ako doteraz – teda OP (očkovaní/prekonaní) alebo OP+.

 

img

 

Služby, ktoré mohli fungovať v režime OTP (očkovaní/testovaní/prekonaní), budú podľa úradu takto fungovať aj naďalej.

 

img

 

Ide napríklad o ubytovanie pre lyžiarske alebo snoubordové výcviky a kurzy, ubytovanie v hoteli v súvislosti s výkonom práce či na účel návštevy zdravotníckeho zariadenia, lanové dráhy a vleky, vonkajšie športoviská a iné.

 

img

 

Rovnako podľa ÚVZ ostávajú bez zmeny aj služby, ktoré mohli fungovať v režime "základ". Ide napríklad o veterinárne ambulancie, práčovne a čistiarne, zberné dvory a iné. „Upozorňujeme, že pre vybrané služby naďalej platia aj obmedzené otváracie hodiny od 5.00 h do 22.00 h, napríklad gastroprevádzky s konzumáciou na mieste, zariadenia starostlivosti o ľudské telo, fitnes, wellness služby, oprava a servis vecí, vonkajšie športoviská a iné," podčiarkol ÚVZ SR.

 

img

 

Úrad dodal, že vyhlášky vychádzajú z aktualizácie opatrení proti SARS-CoV-2 (variant omikron), ktorú schválila vláda 10. februára. V predkladacej správe označilo Ministerstvo zdravotníctva SR navrhované úpravy a uvoľnenia za akceptovateľné riziko. V prípade prevádzok totiž stále platia ďalšie protiepidemické opatrenia, ako je povinné nosenie respirátora či kapacitné obmedzenia. Navrhované opatrenia boli zo strany ÚVZ SR akceptované a zapracované do vyhlášok. „Prevádzkovateľov aj zákazníkov žiadame o dôsledné dodržiavanie platných opatrení," uzavrel ÚVZ SR.

 

Kto patrí do OP+?

 

Do režimu OP+ sú od utorka zahrnuté aj osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Zároveň sú schopné sa preukázať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Za negatívny test sa podľa ÚVZ bude považovať RT-PCR a LAMP test nie starší ako 72 hodín a aj antigénový test nie starší ako 48 hodín.

 

Prečítajte si: Pálčivá téma: Je lepšie prekonanie covidu bez očkovania alebo očkovanie bez prekonania?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona