Ženy, máte vysoký testosterón? Zabráňte riziku neplodnosti či cukrovky prírodnou cestou

NETKY.SK • 19 Apríl 2024, 09:00 • 2 min
Ženy, máte vysoký testosterón? Zabráňte riziku neplodnosti či cukrovky prírodnou cestou

Ženy zvyčajne nepociťujú nízke hladiny testosterónu, ale príliš vysoké hladiny môžu spôsobiť niekoľko symptómov vrátane akné, ochlpenia na tele a na tvári, plešatosti a hlbšieho hlasu. Tento článok poskytne prehľad o testosteróne u žien a o tom, čo robiť, ak je vaša hladina príliš vysoká alebo príliš nízka.

slovakia

left justify in out

Testosterón sa bežne považuje za mužský hormón, ale je prítomný aj v ženských telách.

Ženy zvyčajne nepociťujú nízke hladiny testosterónu, ale príliš vysoké hladiny môžu spôsobiť niekoľko symptómov vrátane akné, ochlpenia na tele a na tvári, plešatosti a hlbšieho hlasu. Tento článok poskytne prehľad o testosteróne u žien a o tom, čo robiť, ak je vaša hladina príliš vysoká alebo príliš nízka. 

Stručne povedané, testosterón je nevyhnutný pohlavný hormón, ktorý hrá dôležitú úlohu v zdraví všetkých pohlaví.

Biologická funkcia testosterónu

Testosterón je nevyhnutný hormón pre každého z nás. U žien sa testosterón tvorí vo vaječníkoch , nadobličkách a tukových bunkách. Nadobličky sú orgány na oboch obličkách, ktoré produkujú hormóny.

Hladiny testosterónu u žien sú zvyčajne najvyššie ráno a klesajú počas dňa. Ženské telo premieňa väčšinu testosterónu na ženský hormón estradiol. Testosterón je nevyhnutný pre produkciu hormónov, hustotu kostí, svalovú silu a zdravie orgánov.

Zatiaľ čo testosterón sa zvyčajne považuje za mužský hormón, je nevyhnutný pre zdravie žien. To isté platí pre estrogén, ženský hormón, ktorý sa tvorí aj v mužských telách. Hladiny ženského testosterónu zvyčajne začínajú stúpať u dievčat medzi šiestym a ôsmym rokom. Keď dievčatá dostanú prvú menštruáciu, vaječníky produkujú testosterón cyklicky. To znamená, že hladiny sa menia počas mesiaca v závislosti od menštruačného cyklu.

Riziko neplodnosti či cukrovky

Rovnako ako ženy môžu mať nižší ako priemerný testosterón, ženy môžu za určitých podmienok vyvinúť nadmerne vysoké hladiny testosterónu.
Príznaky a príznaky vysokej hladiny testosterónu u žien zahŕňajú: náhle a nadmerné akné, nepravidelnosť menštruácie, abnormálny rast ochlpenia po celom tele či tvári, strata vlasov.

Vysoké hladiny ženského testosterónu sú tiež spojené so zvýšeným rizikom neplodnosti. Okrem toho u žien po menopauze so zvýšeným testosterónom môže byť vyššia pravdepodobnosť, že budú mať inzulínovú rezistenciu, čo môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku cukrovky.

Ak máte vysoké hladiny testosterónu, je dôležité porozprávať sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby ste sa dozvedeli o možnostiach liečby. V niektorých prípadoch môže hormonálna terapia alebo lieky pomôcť obnoviť vaše hladiny do normálneho rozsahu.

Ak vaše príznaky naznačujú vysoké hladiny testosterónu, váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže odobrať vzorku krvi na testovanie hladín hormónov. Zvyčajne sa tento test robí ráno, keď sú hladiny testosterónu zvyčajne vysoké. 

Znížte hladinu hormónu prírodne

Ak hladina vašich hormónov klesne mimo zdravého, normálneho rozsahu, potom môže byť vaše zdravie a pohoda ohrozené. Pokiaľ  hľadáte prirodzené spôsoby, ako znížiť hladinu testosterónu, môže vám pomôcť poznať niekoľko bylín a iných rastlinných potravín spojených so znížením hladiny testosterónu u žien:

Sladké drievko – Niektoré štúdie na zvieratách naznačujú, že koreň sladkého drievka môže pri pravidelnej konzumácii znižovať hladinu testosterónu. [14] Hoci koreň sladkého drievka na zníženie testosterónu je v súčasnosti nedostatočne preskúmaný, štúdia z roku 2004 preukázala podobné účinky, keď ho užívali ženy.

Klasická mäta: často konzumovaná vo forme čaju, jedna skúšobná štúdia z roku 2010 preukázala, že mäta môže znižovať hladiny voľného testosterónu v krvnom obehu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: verywellhealth.com, everlywell.com, flo.health. titulná foto: Freepik (ilustračná fotka)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies