Americkí vedci identifikujú mozgové centrum s kľúčovou úlohou v naučenej reakcii na hrozby

NETKY.SK • 14 Február 2024, 14:31 • 2 min
Americkí vedci identifikujú mozgové centrum s kľúčovou úlohou v naučenej reakcii na hrozby

LOS ANGELES - Vedci identifikovali oblasť v prednej kôre mozgu, ktorá môže koordinovať reakciu zvieraťa na potenciálne traumatické situácie, podľa novej štúdie vedenej americkým Národným inštitútom zdravia (NIH).

slovakia

left justify in out

Pochopenie toho, kde a ako nervové obvody zahŕňajúce prednú kôru regulujú takéto funkcie a ako by takéto obvody mohli zlyhať - môže poskytnúť prehľad o ich úlohe pri psychiatrických poruchách súvisiacich s traumou a stresom u ľudí, uviedla NIH v pondelok vo svojom vydaní.

 

Na zvieracích modeloch stresu a traumy môže byť učenie sa o potenciálnych zdrojoch ohrozenia pozorovaním toho, ako sa ostatní vyrovnávajú s nebezpečenstvom, účinným spôsobom, ako sa vyhnúť ujme. Pochopenie rozdielov v tom, ako mozog spracováva priamu skúsenosť s hrozbou v porovnaní s pozorovaním reakcie iného človeka na hrozbu, môže podľa NIH objasniť faktory, ktoré predisponujú ľudí k psychiatrickým poruchám súvisiacim s traumou a stresom.

Vedci skúmali mozgovú aktivitu u myší podstupujúcich pozorovacie učenie strachu, proces, prostredníctvom ktorého sa zvieratá dozvedajú o zdrojoch nebezpečenstva a minimalizujú svoje vlastné riziko pozorovaním toho, ako iní reagujú na hrozby. Zamerali sa na dorzomediálny prefrontálny kortex (dmPFC), oblasť mozgu, o ktorej je známe, že hrajú kľúčovú úlohu pri spracovaní sociálnych informácií a interpretácii hrozieb u myší, ľudí a iných zvierat.



„Táto štúdia podčiarkuje dôležitosť základného neurobehaviorálneho výskumu pri definovaní neuroobvodov, ktoré prispievajú k prvkom posttraumatického stresu, ktorý je kľúčovou hybnou silou psychiatrických porúch a najmä porúch súvisiacich s užívaním alkoholu,“ povedal riaditeľ amerického Národného inštitútu pre zneužívanie alkoholu a alkoholizmus. George F. Koob. "Identifikáciou vzorcov mozgovej aktivity, ktoré sú základom toho, ako sa zvieratá dozvedia o hrozbách od ostatných, by tieto zistenia mohli nakoniec informovať o preventívnych a liečebných prístupoch pri poruchách užívania alkoholu a iných porúch súvisiacich so stresom/traumou," dodal Koob.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua / CMU, Foto: magazin.pluska.sk / singularityhub.com (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies