Elitný žilinský 5. pluk špeciálneho určenia sa posilní o 40 uchádzačov

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 15:34 • 2 min
Elitný žilinský 5. pluk špeciálneho určenia sa posilní o 40 uchádzačov

BRATISLAVA - Elitný žilinský 5. pluk špeciálneho určenia sa má tento rok výrazne personálne posilniť. Do dvoch doterajších tohtoročných výberov sa spolu prihlásilo 90 uchádzačov, ukončilo ich 40. Vyplýva to z informácií, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca pluku Mário Pažický.

slovakia

left justify in out

Vláda v decembri minulého roka prijala v súvislosti s bojom proti terorizmu uznesenie, podľa ktorého má pluk obsadiť 30 voľných tabuľkových miest a do pluku prijať ešte 115 osôb tak, aby sa vytvoril nový oddiel špeciálneho určenia, oddiel spravodajskej podpory a posilnili sa existujúce oddiely. Na budúci rok by sa malo podľa vládneho uznesenia prijať do pluku ešte 67 vojakov. Rozširovanie žilinského pluku avizoval premiér Robert Fico, pričom odhadol, že toto opatrenie v boji proti terorizmu bude stáť v priebehu dvoch-troch rokov okolo 60 miliónov eur.


Hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková pre agentúru SITA uviedla, že uznesenie vlády je platné, ale do 5. pluku sa môžu dostať len tí najlepší z najlepších, keďže ide o elitný útvar našich ozbrojených síl. "V žiadnom prípade nie je možné pripustiť, že by sme znížili požiadavky, vojaci musia prejsť náročným výberom. Kvalita má v tomto prípade nepochybne prednosť pred kvantitou," zdôraznila hovorkyňa.


Ani všetci 40 úspešní uchádzači z výberu si však ešte stále nemôžu byť istí, že nastúpia do služby v tejto elitnej vojenskej jednotke slovenských Síl pre špeciálne operácie. „Po výbere všetky merateľné výsledky a posudky tímu psychológov a inštruktorov sú ešte detailne analyzované,“ vysvetlil hovorca pluku Mário Pažický. Voľné pozície budú obsadzovať najskôr na jeseň, teda v čase, keď bude jasný celkový počet úspešných uchádzačov o službu v 5. pluku špeciálneho určenia. Nevylúčil, že vyhlásia ešte tretí tohtoročný výber.


Nových členov do 5. pluku neprijímajú z civilného sektora, ale len z Ozbrojených síl SR po odslúžení minimálne dvoch rokov. Uchádzači nevedia dopredu, čo ich vo výberovom konaní čaká, aby sa nemohli cielene pripraviť. Po nastúpení do služby v 5. pluku špeciálneho určenia nováčikovia podstúpia trojmesačný základný kvalifikačný kurz špeciálnych operácií. Nasleduje polročný vyšší odborný kurz špeciálnych operácií. Optimálny čas pre plnohodnotný výcvik jednotlivca – špecialistu v štandardnom mierovom režime tak, aby mohol byť nasadený v operáciách domáceho či medzinárodného krízového manažmentu, sa pohybuje v rozmedzí dvoch-troch rokov.


Pod súčasným názvom pluk pôsobí od 1. októbra 1995. Ako prvému v histórii Armády Slovenskej republiky mu bola 30. januára 1997 rozkazom prezidenta republiky prepožičaná bojová zástava. Od roku 2002 je pluk plne profesionalizovaný, v súčasnosti je zaradený do podriadenosti Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky. V novembri žilinský 5. pluk špeciálneho určenia úspešne ukončil národnú certifikáciu podľa štandardov NATO, čím potvrdil spôsobilosť plniť spektrum úloh síl pre špeciálne operácie. Pluk je schopný vyslania do 45 dní na špeciálne operácie do rizikových regiónov.

 

Tento rok jeho členov čaká certifikácia, ktorá by mala byť potvrdením schopnosti nasadenia do piatich dní. Vojaci tohto pluku pôsobili napríklad v operáciách v Iraku, Bosne a Hercegovine, Kosove. V súčasnosti ešte stále pôsobia v Afganistane. Žilinský pluk je predurčený na špeciálne operácie, ako je špeciálny prieskum, úderné akcie, vojenská asistencia či protiteroristická činnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies