Elektronické diaľničné známky od roku 2015 nahradia nálepky

NETKY.SK • 17 December 2013, 13:14 • 2 min
Elektronické diaľničné známky od roku 2015 nahradia nálepky

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal zákon o diaľničnej známke, ktorý zavedie elektronizáciu predaja. Platnosť ročných diaľničných nálepiek z roku 2014 skončí 31. januára 2015.

slovakia

left justify in out

Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal zákon o diaľničnej známke, ktorý zavedie elektronizáciu predaja. Elektronické diaľničné známky plne nahradia súčasné nálepky od roku 2015. Platnosť ročných diaľničných nálepiek z roku 2014 skončí 31. januára 2015. Motoristi si budú môcť zakúpiť nové elektronické známky od začiatku roka 2015. Po zavedení elektronických známok sa predovšetkým zlepší ich dostupnosť.

Ministerstvo dopravy počíta s tým, že diaľničnú e-známku si bude možné zakúpiť ako doteraz na čerpacích staniciach. "Elektronický systém však ponúka možnosť jej zakúpenia aj prostredníctvom internetu alebo s použitím iných elektronických prostriedkov platobného styku, napríklad mobilným telefónom, ktoré bude akceptovať správca výberu úhrad z diaľničných známok, teda NDS," uviedol už skôr rezortný hovorca Martin Kóňa. Presné podrobnosti technického riešenia dá až verejná súťaž, ktorú pripravuje Národná diaľničná spoločnosť, a.s. Ministerstvo dopravy zároveň očakáva, že sa tým vyrieši problém s falšovaním, ale napríklad aj nepríjemnosti s oškrabávaním starých nálepiek z predného skla áut. 

Elektronická známka bude viazaná k evidenčnému číslu vozidla (EČV), teda značke. "Jej zakúpením a zadaním bude EČV vozidla zaradené do databázy vozidiel so zaplatenou úhradou a kupujúci si bude môcť vytlačiť potvrdenie, napríklad kvôli daňovým účelom," priblížil Kóňa. Systém bude fungovať elektronicky, vodič sa tak nebude musieť preukazovať dokladom. Naďalej sa budú predávať známky s desaťdňovou, mesačnou a ročnou platnosťou, v rokoch 2014 a 2015 sa nepočíta so zmenou ceny. Známky teda budú stáť 10, 14, resp. 50 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies