Elektronická PNka ešte viac administratívne zaťaží ambulantný sektor

NETKY.SK • 14 Apríl 2023, 14:10 • 2 min
Elektronická PNka ešte viac administratívne zaťaží ambulantný sektor

BRATISLAVA - Elektronizácia zdravotníctva zahŕňa od júna minulého roka aj potvrdzovanie dočasnej pracovnej neschopnosti cez elektronický systém eZdravie. Zatiaľ čo ePN už môžu využívať všeobecní lekári a gynekológovia, zákon počíta so zavedením tejto povinnosti pre všetkých lekárov vrátane špecialistov.

slovakia

left justify in out

Sekcia ambulantných gastroenterológov situáciu sleduje so znepokojením. Takémuto kroku by mala predchádzať odborná diskusia.

„Nová legislatíva počíta s tým, že od januára budúceho roka zaťaží ambulantných špecialistov aj ďalšou  povinnosťou, ktorá spočíva vo vystavovaní ePNky. Táto kompetencia doteraz prislúchala všeobecným lekárom. Sme presvedčení, že takému kroku mala predchádzať náležitá diskusia k téme a to aj za účasti Slovenskej lekárskej komory,“ uviedol MUDr. Dušan Baláž, predseda Sekcie ambulantných gastroenterológov Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti.

Sekcia ambulantných gastroenterológov SGS sa domnieva, že ak špecialistom pribudnú nové administratívne povinnosti spojené de facto s dispenzarizáciou pacienta, tieto by mali byť náležite ohodnotené, napríklad vo forme kapitačnej dispenzarizačnej platby. Ako primeranú cenu vidia ambulantní gastroenterológoviana úrovni 10 Euro mesačne za každého dispenzarizovaného pacienta.

Novelizácia zákonov č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti a č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení priniesla od 1. júna 2022 zmenu v potvrdzovaní dočasnej pracovnej neschopnosti, ktorá bude po novom realizovaná v elektronickej forme. Cieľom ePN, ktorá je spoločným projektom NCZI a Sociálnej poisťovne, je uľahčiť a zjednodušiť administratívu lekárom, pacientom, zamestnávateľom a pracovníkom Sociálnej poisťovne. Podľa aktuálnych dát prešlo zatiaľ na ePN 46 % lekárov. Sekcia ambulantných gastroenterológov považuje zavedenie ePN za výborný nástroj, ktorý ušetrí veľa času a významne zjednoduší prácu praktickým lekárom s vybavovaním dočasnej práceneschopnosti.

„Praktický lekár by mal predstavovať ústredný bod v poskytovaní primárnej zdravotnej starostlivosti. Má najväčší prehľad o pacientovi a jeho stav posudzuje v kontexte so závermi vyšetrení, ktoré realizujú špecialisti. Je to praktický lekár, ktorý posiela pacienta na špecializované vyšetrenia a je logické, že má rovnako aj obligátnu kompetenciu realizovať potvrdzovanie práceneschopnosti,“ dopĺňa za ambulantných gastroenterológov MUDr. Zita Bačíková, podpredsedníčka Sekcie ambulantných gastroenterológov.

Systém eZdravie poskytuje podľa gastroenterológov rýchly a jednoduchý prístup všeobecných lekárov aj k záverom špecializovaných vyšetrení, takže praktickí lekári by nemali mať žiadny problém svojim pacientom potvrdiť práceneschopnosť odporúčanú od špecialistu. „Máme za to, že táto povinnosť by aj naďalej mala ostať primárne v kompetencii všeobecných lekárov. Pre lekárov špecialistov by to bola ďalšia administratívnazáťaž v situácii, kedy je potrebné predovšetkým realizovať kroky k udržaniu funkčného ambulantného sektora. Mnohí špecialisti zvažujú ukončenie svojej ambulantnej praxe najmä z dôvodu dlhodobého nedostatočného financovania, a tiež neustále sa zvyšujúcej administratívnej záťaže,“ uviedol Baláž.

Sekcia ambulantných gastroenterológov považuje za dôležité, aby novým legislatívnym návrhom vždy predchádzala odborná diskusia so všetkými zúčastnenými stranami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies