Dnešným dňom sa mení režim na hraniciach

NETKY.SK • 18 December 2020, 09:57 • 2 min
Dnešným dňom sa mení režim na hraniciach

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, Martin Klus informoval o zmenách v režime cestovania pred Vianocami.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol, ministerstvo  spúšťa krátkodobé výjazdy na letiská, z Rakúska a Česka sa budú uznávať antigénové testy pre všetkých a vek testovaných detí sa zvýši zo 7 na 10 rokov.

 

 Od piatka, 18. decembra 2020, budú umožnené krátkodobé výjazdy na najbližšie letiská v susedných štátochaj bez potreby preukázania sa negatívnym testom na ochorenie COVID-19 pri návrate. 

 

„Spolu s Rakúskom a Českom zároveň intenzívne pracujeme na vzájomnom uznávaní antigénových testov. S Rakúskom už máme recipročnú dohodu, v prípade Česka ešte čakáme na reakciu." uviedol Martin Klus

 

 

img

 

 

Prax 


V praxi to teda bude znamenať, že občania SR budú môcť už nielen s RT-PCR testom, ale aj s antigénovým testom nie staršími ako 72 hodín, cestovať do Rakúska a perspektívne aj do Česka.

 

A rovnako to bude platiť aj pri ceste na územie SR, v prípade RT-PCR či antigénového testu vykonaného na území Rakúska alebo Česka nie staršieho ako 72 hodín.

 

Osoby zabezpečujúce prepravu iných osôb na medzinárodné letiská na území Českej republiky, Poľskej republiky, Maďarska alebo Rakúskej republiky sú však podľa novej vyhlášky povinné najneskôr pred prechodom štátnej hranice zo Slovenskej republiky zaregistrovať sa od 18. decembra 2020 cez formulár na webe naletisko.mzv.sk. 

 

Následne musia preukázať na požiadanie príslušníka Policajného zboru Slovenskej republiky, vytlačemé alebo elektronické potvrdenie o splnení tejto povinnosti a letenkou prepravovanej osoby alebo jej elektronickou kópiou. 

 

 

img

 

 

Rezort diplomacie SR upozorňuje, že vyplnený formulár nezakladá právny či iný nárok na vstup na územie susedného štátu a rozhodnutie v prípade kontroly na hraniciach prijímajú príslušné policajné orgány susedných štátov.

 

 

 

Minsterstvo  taktiež upozorňuje verejnosť na novú vyhlášku Rakúskej republiky. 

 

Čítajte tu: Ak sa chystáte do Rakúska pozor! Nastáva zmena pravidiel

 

 

Kontroly na hraniciach vykonáva polícia SR námatkovo. Odporúčame občanom, aby si pred návratom do SR vždy podrobne preštudovali aj aktuálne informácie na stránke https://www.korona.gov.sk/. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies