Egyptská polícia použila proti študentom slzotvorný plyn

NETKY.SK • 9 December 2013, 16:49 • 2 min
Egyptská polícia použila proti študentom slzotvorný plyn

KÁHIRA - Egyptská polícia použila v pondelok slzotvorný plyn proti islamistickým študentom z káhirskej univerzity al-Azhar, ktorí počas demonštrácie na podporu zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího hádzali kamene a podpaľovali autá.

slovakia

left justify in out

Násilnosti v študentskej ubytovni univerzity a v jej okolí vypukli po tom, čo niekoľko stoviek študentov začalo protestovať a zaplnilo priľahlé ulice. Tam podpálili štyri civilné a dve policajné autá a hádzali kamene na políciu, ktorá odpovedala slzotvorným plynom, uviedli bezpečnostní predstavitelia. Študenti tiež zablokovali hlavnú cestu pred univerzitou a prerušili tak dopravu, po čom polícia zasiahla. Ministerstvo vnútra uviedlo, že použitie slzotvorného plynu malo prinútiť demonštrantov, aby sa rozišli. Päťdesiatosem výtržníkov polícia zatkla. Dočasný egyptský prezident Adlí Mansúr nedávno podpísal kritizovaný zákon, ktorý umožňuje použitie sily na rozohnanie nepovolených demonštrácií. V októbri počas podobného protestu prišiel o život jeden študent.

Nepokoje nasledujúce po júlovom zosadení Mursího si vyžiadali viac ako tisíc obetí na životoch, a to prevažne z radov jeho podporovateľov. Ďalšie tisíce ľudí zadržali a mnohí z nich by sa mali z násilia zodpovedať pred súdom. Univerzity sa stali v posledných týždňoch centrami odporu, pričom študenti žiadajú znovudosadenie Mursího a odstúpenie novej vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies