E. Kaliňák: Priamy prenos z "manipulácie" nahrávky

NETKY.SK • 20 November 2023, 11:30 • 2 min
E. Kaliňák: Priamy prenos z "manipulácie" nahrávky

Dámy a páni, Lipšicove mediálne stádo včera opäť zabralo! Všetky spriaznené denníky ako aj televízie jednohlasne informovali slovenskú verejnosť, že nahrávka na ktorej sa Lipšicov podriadený politický prokurátor Repa riadi pokynmi kajúcnika Makóa a doslova sa vyhráža policajtovi Kučerkovi je vraj zmanipulovaná, vymyslená, hollywoodsky zostrihaná a dokonca až zvukový deepfake, za ktorým stojí, kto iný, my v SMERe!

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tvrdí to vraj nespochybniteľný posudok Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru, podľa ktorého bola nahrávka zložená minimálne z dvoch rôznych zvukových záznamov, v rámci ktorých boli zaznamenané rôzne úrovne hlasitosti, ktoré mohli znamenať rôzne zasahovanie do záznamu po jeho vyhotovení. S tým, že na základe vlastností súboru zistili, že bola upravovaná bezplatne dostupným softvérovým nástrojom DaVinci Resolve, ktorý je štandardom v Hollywoode, ale pracujeme v ňom aj my na SMERe.
Predtým než vám v priamom prenose ukážem, ako podlo sme „zmanipulovali“ nahrávku, ktorej obsah ako taký nielenže nikto nespochybnil, ale ho pán Repa aj potvrdil, musím skonštatovať, že tento posledný Lipšicov mediálny ťah potvrdzuje jediné - jeho organizovanej skupinke už tečie riadne do topánok a začínajú byť extrémne zúfalí, že ich dobehne spravodlivosť.

Ak by totiž mali úprimný záujem očistiť svoje meno a dokázať svoju nevinu, vyžiadali by si neupravenú nahrávku, ktorú pán Kučerka odovzdal generálnej prokuratúre. Viete tú, ktorú žiadal pán Kučerka prehrať na súde ako dôkaz, že bol k svojmu „priznaniu“ dovydieraný prokurátorom Repom, no jeho strýko - sudca Kliment, to po súkromnom vypočutí si nahrávky radšej neumožnil. Tomu sa hovorí rodina. Ale Lipšicovým kumpánom v skutočnosti nejde o zákonne očistenie svojho mena, lebo to proste nie je mysliteľné, vzhľadom na množstvo nezákonných činov, ktoré spáchali, a tak im ostáva jediné, podvádzať a klamať do poslednej minúty. A preto si namiesto neupravenej nahrávky vypýtali nahrávku zo SMERu, o ktorej sme my sami priamo na tlačovej konferencii povedali, že je na mediálne účely skrátená a upravená, rozumejte zvuk je vyčistený a zosilnený. Nič nie je manipulatívne zostrihané, vety ani slová nie sú poprehadzované a neexistuje kontext, v ktorom by vystupovanie prokurátora Repu mohlo byť zákonné. Neveríte? Správne, ja vám to dokážem. Do DaVinci Resolve, nech mi je odpustené, že mám platenú verziu, vkladám neupravenú nahrávku, tak ako nám bola anonymne doručená na centrálu. Ako vidíte ide o jednu nahrávku v dĺžke 1:30 sekúnd. Rozhovor sa však odohráva len prvých 55 sekúnd, potom je počuť, ako pán Repa opúšťa kanceláriu a ostáva ticho. Prvá obrovská manipulácia. Odrezávam takmer 35 sekúnd ticha. Podľa Lipšica zjavne kľúčový kontext, ktorý vrhá úplne iné svetlo na celý rozhovor. Idem ďalej. Úvodné pokyny, ktoré Repa šepká ako taký tajomný poslík Makóa, alebo ako ho familiárne nazýva Laja, nie je dobre počuť a tak pristupujem k druhej manipulácii. Zvyšujem hlasitosť. Ako vidíte po prvých 20 sekundách končia so šepkaním a zvuk je prepálený. Tretia manipulácia, nahrávku rozdeľujem a znižujem hlasitosť jej druhej časti. Hotová hollywoodská postprodukcia, už len čakám na ponuku od Netflixu pán Lipšic.

 

No a čerešnička na torte, zapínam funkciu Voice isolation alebo hlasová izolácia, ktorá pomocou umelej inteligencie čo najlepšie očistí zvuk od zbytočného šumu. V tomto momente už Lipšic trieska po stole niečo o zvukovom deepfakeu, napriek tomu, že ide o úplne štandardné úpravy pre mediálne účely, ktoré využívajú televízie na dennej báze. No, čo je pri jedných bežná prax, je pri SMERe zákerná manipulácia, vďaka ktorej sme podľa Denníka N vyhrali voľby podvodom. Platí to aj opačne. Kým vo všetkých prípadoch robí Kriminalisticky a expertízny ústav tento typ analýzy jedine na origináli nahrávky, ktorá má slúžiť ako dôkaz, pri Lipšicovych poskokoch ju vedome urobili na upravenej verzii pre mediálne výstupy, na čo sme ich pri odovzdaní nahrávky vopred upozornili. Nie, oni potrebovali svojou odbornou prácou zistiť, že s nahrávkou bolo manipulované. Absurdné, ale svoj účel to splnilo a celé stádo mohlo včera spokojne bliakať proti SMERu. Osobne tomu neverím, ale mohlo sa stať, že médiá hlavného prúdu boli Lipšicom oklamané a jeho lži šírili nevedomo. Potom, čo sme tie najnepriateľskejšie označili za neželaných hostí na úrade vlády, sa mnohí začali obhajovať, že oni len objektívne informujú, že oni sú nezaujatí novinári, pre ktorých je najdôležitejšia informovanosť občanov, no tak dnes vám dávam možnosť uviesť včerajšie Lipšicove manipulatívne klamstvá na pravú mieru a napraviť si tak renomé.

 

Informujte verejnosť, že na čele Špeciálnej prokuratúry stojí podvodník, ktorý sa neštíti žiadnej podlosti v boji proti SMERu. V priamom prenose som vám ukázal, že z našej strany nedošlo k žiadnej manipulácii a dokonca som vám predpripravil aj titulky, aby ste si mohli plnohodnotne vychutnať ŠTBácke praktiky Lipšicovych podriadených. Nech sa páči, každé jedno médium, každý jeden novinár, máte unikátnu možnosť dokázať, že nie ste len ovečkou v Lipšicovom mediálnom stáde, ale s objektívnym informovaním verejnosti to myslíte vážne. Rozhodnutie je na vás. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Erik Kaliňák podpredseda strany SMER - SD
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies