Robert Fico sa posťažoval Európskej komisii na vládu. Už pozná odpoveď

NETKY.SK • 20 September 2021, 19:47 • 2 min
Robert Fico sa posťažoval Európskej komisii na vládu. Už pozná odpoveď

BRATISLAVA/BRUSEL - Podľa šéfa Smeru-SD by EK mala zakročiť voči súčasnej vláde a jej praktikám. Komisia však vyhlásila, že svoje postoje uvádza v každoročnej správe.

slovakia

left justify in out

Opozičná strana Smer-SD v pondelok informovala, že sa obrátila na Európsku komisiu (EK) so žiadosťou, aby začala konať voči slovenskej vláde pre porušovanie ľudských práv a narúšanie právneho štátu. Oznámil to Robert Fico na tlačovej konferencii, na ktorú nepozval slovenské, ale iba české médiá. Situáciu na Slovensku označil za memento toho, čo sa môže stať, keď sa k moci dostanú "nevzdelaní, neskúsení ľudia, často s pochybnou minulosťou“.

 

img

 

"Očakávame, že Európska komisia sa bude neudržateľnou situáciou na Slovensku zaoberať. Vychádzame z toho, že ak EK zaujíma obyčajný legislatívny proces v Maďarsku alebo v Poľsku, tak ju musia zaujímať prípady zatvárania nevinných ľudí z čisto politických dôvodov. Preto v mene Smeru-SD vyzývam EK, aby začala konať proti vláde SR za to, že rozvracia právny štát a porušuje ľudské práva, čo sú základné hodnoty fungovania EÚ," uviedol Fico.

 

Prečítajte si tiež: Smer-SD podal trestné oznámenie na Pamelu Záleskú, ktorá súdila Dušana Kováčika!

 

List adresovaný Európskej komisii (EK) sa dostal k podpredsedníčke EK pre hodnoty a transparentnosť Věre Jourovej prostredníctvom Zastúpenia Európskej komisie v SR.

 

Očakávaná odpoveď? 

 

Podľa informácií TASR exekutíva na augustový list zaslala odpoveď Zastúpeniu Európskej komisie v SR a aj predsedovi Smer-SD Robertovi Ficovi.

 

Európska komisia sa všeobecne nezaoberá "živými" kauzami v členských krajinách EÚ, svoje zistenia a upozornenia z oblasti ľudských práv a právneho štátu predkladá v súhrnnej každoročnej správe o stave právneho štátu, ktorú vydáva pre všetky členské krajiny.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Hlas-SD odmieta predvolebnú spoluprácu so stranou Smer-SD

 

Ako pre TASR uviedla vedúca tlačového tímu Zastúpenia Európskej komisie (ZEK) na Slovensku Ingrid Ludviková, ZEK s poslancom Ficom v minulosti komunikovalo."Dianie na Slovensku podrobne sledujeme a informujeme o ňom relevantné servisy Európskej komisie v Bruseli. Do vnútorných a trestnoprávnych záležitostí členských krajín však nemáme kompetencie zasahovať," uviedla Ludviková.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies