REPORTÁŽ Leto bez hnačiek a zvracania? Určite áno!

NETKY.SK • 13 August 2022, 10:00 • 2 min
REPORTÁŽ Leto bez hnačiek a zvracania? Určite áno!

Hoc mnohí z nás už majú dovolenku za sebou, viacerých ešte len čaká. Na Slovensku aj v cudzine však môžeme dostať nepríjemné a obmedzujúce ochorenia – hnačku a vracanie. Ako im predchádzať?

slovakia

left justify in out

 

 

 

Leto je obdobím, kedy musíme byť omnoho opatrnejším najmä z dôvodu vyššieho rizika vzniku zvracania, hnačiek, gastroenteritíd, z ktorých môžeme dostať kolaps. Zvláštnu pozornosť musíme venovať najmä starším ľuďom a malým deťom. 

 

Vracanie môže  i nemusí indikovať vážnejšie ochorenie. Ak trvá len krátko a zvratky sú bez prímesi krvi, netreba hneď utekať k lekárovi. Dôležitý je odpočinok a správna rehydratácia, ktorú dosiahneme pridaním minerálnych látok do vody. 

 

img

 

 „Stačí soľ, aby to bolo chutnejšie, môžete pridať napríklad citrón, ale v lekárňach je dostať špeciálne vrecúška s minerálnymi látkami,“ radí MUDr. Miloš Bubán, a dodáva: „Dôležité je nejesť, keď, tak len nejaký suchár, jednoducho držať prísnu diétu.“

 

 

Hnačka nie je iba jedna riedka stolica 

 

Odborne, teda po  latinsky, sa označuje ako diarrhoeaHnačku definujú tieto príznaky: najmenej 3 až 5 stolíc v priebehu 24 hodín, konzistencia ktorých je vodnatá, čiže riedka. Zvyčajne vzniká rýchlo a trvá krátko. Vtedy sa označuje ako akútna.  

Chronická pretrváva dlhšie než 30 dní.

 

Okrem toho poznáme rozdelenie hnačky aj na zápalovú, keď zápal zasahuje sliznicu čreva, sekrečnú a osmotickú. Sekrečná sa vyznačuje zvýšeným vylučovaním vody do čreva. Osmotická pri zníženom vstrebávaní látok v čreve do organizmu. Hnačka slúži aj ako obranný mechanizmus pre telo. Keď sa tráviacim traktom vylučujú škodliviny z tela, napríklad po zjedení pokazeného jedla či otravy, čo sa nám práve v lete môže hocikedy prihodiť.

 

 

Čo ešte býva príčinou hnačky?

 

Hnačka je symptóm, ktorý sa vyskytuje pri množstve ochorení. Môže byť infekčná neinfekčná. Infekčnú spôsobí napríklad baktéria, vírus či parazit.

 

Spektrum neinfekčných vyvolávateľov je rôznorodé. Vyskytuje sa aj ako následok potravinovej intolerancie, autoimunitného ochorenia či ako otravy jedmi.

 

Zapríčiniť ju môžu lieky, ako napríklad antibiotiká, ale aj rádio či chemoterapia. A treba ju, samozrejme, očakávať aj po užití preháňadla.

 

img

 

Infekčná hnačka je najčastejšie spôsobená kontaminovanou potravou, vodou a nedodržaním hygienických štandardov.  

 

Ako sa chrániť?

 

Preto je hlavne počas leta potrebné dbať na čerstvosť a kvalitu potravín. Ich dostatočnú tepelnú úpravu či umývanie. Samozrejme, o to viac na cestách a dovolenke v rizikových oblastiach. Nebezpečenstvo sa spája najmä v kombinácii tepla, chybného skladovania či transportu pri mliečnych výrobkoch, vajciach, majonézach a mäsa.

 

Podľa slov gastroenterológa MUDr. Miloša Bubána existuje účinná prevencia: „V lekárňach dostať prebiotiká, ktoré sa môžu spoľahlivo užívať aj ako profylaxia hnačky. Probiotikami sa prakticky nedá predávkovať a je vhodné ich užívať aj počas cestovania do cudziny.“

 

img

 

Ako ďalej dodáva, v exotických destináciach je potrebné používať iba kupovanú, balenú vodu a nepiť nápoje s ľadom, vyrobeným z miestnej vody.

 

„Vo všeobecnosti platí zásada nejesť ovocie, ktoré sa nedá olúpať alebo je umývané vodou z miestnych vodných zdrojov“, dodáva odborník.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Oči v lete – najprv prudké slnko, potom studená klíma. Čo s tým?

 

Ak vás zaujíma, ako liečiť ostatné typicky letné a nepríjemné ochorenia, pozrite si náš rozhovor s doktorom Bubánom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies