VIDEO: Bláznivé zvyky: Počas tradičného behu s býkmi v Pamplone boli opäť zranení ľudia

NETKY.SK • 10 Júl 2019, 10:00 • 2 min
VIDEO: Bláznivé zvyky: Počas tradičného behu s býkmi v Pamplone boli opäť zranení ľudia

PAMPLONA - mesto na severe Španielska, je metropola provincie Navarra a má 250-tisíc obyvateľov. Je známe vďaka festivalu sv. Fermína, ktorý sa koná každoročne od 6. do 14. júla na počesť patróna Navarry.

slovakia

left justify in out

Na zahájení deväťdňových osláv sa zúčastňujú tisícky nadšencov oblečených v bielom s červenými šatkami okolo krku. Medzi odvážlivcami nie sú len Španieli, ale aj zahraniční návštevníci väčšinou z USA, Austrálie, z Francúzska a z ďalších európskych štátov.

 

Traja ľudia museli v stredu vyhľadať lekársku pomoc kvôli pomliaždeninám, ktoré utrpeli počas v poradí už štvrtého behu s býkmi v uliciach španielskeho mesta Pamplona. Ďalšia osoba v tlačenici upadla do bezvedomia. Informovala o tom agentúra AP.

 

Šesť býkov z farmy Jandilla v stredu počas 850 metrov dlhého behu ulicami Pamplony nenabrali na rohy nikoho z odvážlivcov bežiacich tesne okolo nich.

 

Od nedele, keď sa behy v Pamplone začali, nabrali býky na rohy štyroch ľudí — dvoch Američanov a dvoch Španielov.

Všetky doterajšie tohtoročné behy trvali kratšie než tri minúty; pri tom stredajšom namerali býkom dve minúty a 18 sekúnd.

 

Fiesta v Pamplone sa stala celosvetovo známou vďaka románu Ernesta Hemingwaya z roku 1926 Slnko aj vychádza. I vďaka nemu tam na sviatok sv. Fermína každoročne zavítajú tisíce zahraničných turistov.

 

 

Na samotných behoch s býkmi sa tradične zúčastňujú stovky odvážlivcov. Za väčšinu zranení tradične môžu pády pri behu, prípadne pošliapanie býkmi.

 

Každý rok sa počas behu s býkmi zraní 50-100 ľudí. Od roku 1911 si beh s viac ako pol tony vážiacimi zvieratami vyžiadal aj 15 obetí na životoch. Zatiaľ posledný smrteľný prípad zaznamenali v roku 2009, keď zomrel 27-ročný Španiel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies