Zmiernenie opatrení musí sprevádzať pripravenosť na opätovný nárast nákazy

NETKY.SK • 20 Apríl 2020, 06:13 • 2 min
Zmiernenie opatrení musí sprevádzať pripravenosť na opätovný nárast nákazy

BERLÍN - Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v nedeľu upozornil krajiny, ktoré sa chystajú zmierňovať karanténne opatrenia, aby boli pripravené rýchlo reagovať na prípadný opätovný nárast výskytu nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnom zasadnutí ministrov zdravotníctva krajín skupiny G20 povedal, že ho "povzbudila" skutočnosť, že viacero z týchto štátov "začína plánovať, ako zmierniť sociálne obmedzenia".

 

Začiatky ďalšej fázy

Dodal však, že "je zásadné, aby tieto opatrenia boli postupným procesom".

 

Tedros ministrom povedal, že "odvolanie obmedzení pohybu nie je koncom epidémie v žiadnej krajine - je to len začiatok ďalšej fázy".

 

Podľa jeho slov je v tejto ďalšej fáze "kľúčové, aby krajiny vzdelávali a angažovali svojich ľudí a umožnili im predchádzať a rýchlo reagovať na prípadné oživenie (epidémie), aby zaistili, že budú majú kapacitu zisťovať, testovať, izolovať a starať sa o každý prípad a vysledovať každý kontakt, a aby zaistili, že ich zdravotnícke systémy majú kapacitu zvládnuť nárast prípadov".

 

 

Ďalší problém sú chudobné krajiny

Tedros vyjadril tiež obavy, že k rýchlemu nárastu pandémie môže dôjsť v chudobných krajinách, ktoré nemajú zdroje na zvládnutie veľkej epidémie.

 

Koronavírus môže v Afrike zabiť cez tri milióny ľudí, OSN vyzýva na posielanie peňazí

 

V zjavnej reakcii na vyjadrenia lídrov ako prezident USA Donald Trump, ktorý kritizoval postup WHO na pandémiu koronavírusu, Tedros vyhlásil, že jeho organizácia "od začiatku hlasno a zreteľne bila na poplach".

Apeloval okrem toho na ministrov, aby "pokračovali v boji proti tejto pandémii s odhodlaním, vedení vedou a dôkazmi".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona