Džihádisti z hnutia aš-Šabáb na východe Kene brutálne zabili piatich civilistov

NETKY.SK • 25 Jún 2023, 19:30 • 2 min
Džihádisti z hnutia aš-Šabáb na východe Kene brutálne zabili piatich civilistov

NAIROBI - Džihádisti z hnutia aš-Šabáb zabili na východe Kene piatich civilistov, pričom niektorým z nich odrezali hlavy

slovakia

left justify in out

Džihádisti z hnutia aš-Šabáb zabili na východe Kene piatich civilistov, pričom niektorým z nich odrezali hlavy, informovali v nedeľu agentúru AFP nemenovaný svedok a policajný zdroj. Podľa policajného zdroja sa útok odohral v okrese Lama.

 

"Zabitých bolo päť ľudí...Obete boli podrezané a ďalšie boli sťaté," uviedol policajný zdroj. Svedok túto správu potvrdil, doplnila AFP. Milície aš-Šabáb, napojené na teroristickú sieť al-Káida, sa už 15 rokov snažia zvrhnúť somálsku vládu, podporovanú mierovými jednotkami Africkej únie, a zaviesť v krajine islamské právo šaría. Keňa prvýkrát vyslala do Somálska svoje jednotky v roku 2011, aby bojovali proti militantom napojeným na al-Káidu, a v súčasnosti je hlavným prispievateľom jednotiek do vojenskej operácie Africkej únie proti tejto skupine.

 

img

ozbrojenci z hnutia aš-Šabáb

 

V minulosti však Keňa preto zažila sériu odvetných útokov vrátane obliehania nákupného centra Westgate v Nairobi v roku 2013, ktoré si vyžiadalo 67 obetí, a útoku na univerzitu v Garisse v roku 2015, pri ktorom zahynulo 148 ľudí. Kenský región Lamu, ktorý zahŕňa obľúbenú turistickú plážovú destináciu ostrov Lamu, je terčom častých útokov páchaných často pomocou bômb nastražených pri ceste. K sobotňajšiemu vraždeniu došlo v blízkosti Mpeketoni - mesta vzdialeného približne 450 kilometrov od hlavného mesta Nairobi a 120 kilometrov od somálskych hraníc. Táto oblasť bola v januári roku 2022 dejiskom útoku pripisovaného hnutiu aš-Šabáb, pri ktorom bolo zabitých šesť ľudí. Keňa a Somálsko sa minulý mesiac dohodli na postupnom znovuotvorení troch kontrolných bodov na svojej pozemnej hranici, ktorá bola uzavretá v roku 2011 v snahe obmedziť rozšírenie násilia páchaného militantmi hnutia aš-Šabáb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies