Prvý Slovák získal medailu rumunskej kráľovskej rodiny!

NETKY.SK • 24 Marec 2022, 21:35 • 2 min
Prvý Slovák získal medailu rumunskej kráľovskej rodiny!

BRATISLAVA/BUKUREŠŤ - Rumunská kráľovská rodina vo štvrtok ocenila významné osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj povedomia o Rumunsku a rumunskej kráľovskej rodine. Medzi ocenenými bol aj Slovák Marek Sobola, zakladateľ medzinárodného projektu Strom pokoja – Tree of Peace.

slovakia

left justify in out

Sobola sa stal prvým slovenským držiteľom tzv. Kráľovskej medaily za vernosť. Kráľovská rodina ocenila jeho prínos k prezentácii histórie Rumunska a rumunskej kráľovskej rodiny na Slovensku, jeho prácu heraldika a projekt Strom života, ktorého cieľom je výsadba pamätných stromov na podporu posolstva mieru. Túto iniciatívu realizujú s podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Doteraz vysadili 20 stromov pokoja.

 

 

Marek Sobola je aj generálnym tajomníkom občianskeho združenia Servare et Manere, ktoré na konci minulého roka zorganizovalo na Slovensku pietnu spomienku na posledného rumunského kráľa Michala I. pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia.

 

Prečítajte si tiež: Alžbeta II. dúfa, že sa bude môcť zúčastniť na bohoslužbe za princa Philipa

 

Na sérii pamätných udalostí sa okrem príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a Rumunska, predstaviteľov samospráv či rumunského veľvyslanca na Slovensku zúčastnil aj princ Radu, manžel jej veličenstva Margaréty, správkyne Rumunskej koruny a najstaršej dcéry Michala I.

 

img

Michal I. s manželkou Annou počas návštevy v Banskej Bystrici 

 

Posledný rumunský kráľ Michal I., ktorého donútili v roku 1947 po komunistickom prevrate v Rumunsku abdikovať a uchýliť sa do exilu vo Švajčiarsku, zomrel v roku 2017. Rumunské občianstvo mu vrátili v roku 1997.

 

Možno vás zaujme: SND si pripomenie Deň učiteľov a vyzdvihne ich životné poslanie

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies