Vyhasnuté talenty svetového futbalu #5: Jesé Rodríguez

NETKY.SK • 17 Apríl 2022, 14:00 • 2 min
Vyhasnuté talenty svetového futbalu #5: Jesé Rodríguez

Hrať za Real Madrid je jedna vec, stať sa legendou klubu, to je už veru iná káva. História pozná mnoho prípadov talentovaných hráčov, ktorí sa v drese bieleho baletu pokúšali nadviazať na svojich ikonických predchodcov. Azda najvýraznejším príkladom je Jesé Rodríguez.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ak sledujete futbalové dianie, iste viete, že fenoménom v ofenzíve kráľovského veľkoklubu je aktuálne Karim Benzema. Úloha spoľahlivého hrotového zakončovateľa v minulosti patrila aj ikonickému Raúlovi Gonzálesovi Blancovi a priaznivci Realu dlhé roky dúfali v to, že vedenie klubu dá v útoku šancu mladým španielskym futbalistom. Keď sa z ničoho nič objavila na futbalovej mape hviezdička Jesého, fanúšikovia jasali, veď o budúcnosť bolo postarané. Rýchly vzostup ale vystriedal rýchly pád.

 

img

 

Jesé udivoval svojím futbalovým umom okolie už od útleho detstva. Po pôsobení v juniorskom tíme Huracánu sa o neho začali zaujímať slávne mužstvá z celej krajiny, a tak sa ako štrnásťročný rozhodol pripojiť k mládežníckemu systému Realu Madrid. Ak o vás prejaví záujem biely balet, ste Španiel a nemáte katalánsky pôvod, s najväčšou pravdepodobnosťou nepoviete nie. Po svojom prvom zápase za Castillu v roku 2011 ho verejnosť začala prirovnávať ku Cristianovi Ronaldovi, čo niekedy urobí viac škody ako úžitku.

 

 

Rodríguez sa stal mimoriadne sledovaným juniorom a v júli 2011 ho tréner José Mourinho vzal na predsezónne turné v Spojených štátoch amerických. Po debute v priateľskom zápase proti LA Galaxy sa vrátil do Castilly, kde absolvoval vydarenú prvú časť sezóny.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vyhasnuté talenty svetového futbalu #4: Miloš Krasič

 

Jeho odmenou za kvalitné výkony bola nominácia na zápas španielskeho pohára proti Ponferradine, v ktorom nahradil na posledných pätnásť minút práve Ronalda. Následne sa jeho príležitosti v A-tíme znížili na minimum, pretože v Reale, klube so svetovými hviezdami, nebol veľký priestor na zapracovávanie mladíkov. Keď sa Mourinho po kritike od fanúšikov nechal počuť, že jeho mužstvo hrá odlišným štýlom než rezerva a Jesého pozícia na trávniku u seniorov neexistuje, hráčov agent začal verejne hovoriť o možnom odchode.

 

img

 

Jesé sa v roku 2013 nechal v rozhovore pre denník Marca počuť, že je pripravený na skúsenosť v A-mužstve, Mourinho je ale typom trénera, ktorý sa obklopuje hráčmi so slávnymi priezviskami. Problémy medzi obomi stranami sa však na ihrisku neprejavovali a futbalista dokonca prekonal rekord v počte strelených gólov za sezónu v rezervnom tíme. Prezident Florentino Pérez ho nazval diamantom klubovej akadémie a keď Mourinha vystriedal na lavičke Carlo Ancelotti, veci sa začali hýbať k lepšiemu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vyhasnuté talenty svetového futbalu #3: Carlos Vela

 

Mladíkovi sa podarilo streliť prvý gól medzi seniormi v prestížnom El Clássicu s Barcelonou v októbri 2013 a hoci Real v zápase podľahol odvekému rivalovi v pomere 1:2, fanúšikovia mali aspoň nejaký dôvod na radosť. Jesé sa do marca 2014 postupne stával v klube platným hráčom, po vážnom zranení kolena ale pre neho sezóna skončila. Kým sa opäť postavil na trávnik, ubehlo dlhých deväť mesiacov.

 

img

 

Zranenia kolien bývajú pre futbalistov najnepríjemnejšie, pretože je mimoriadne náročné vrátiť sa do pôvodnej kondície a hráči vo väčšine prípadov strácajú značnú časť zo svojej rýchlosti a dravosti. Jesé sa do základnej zostavy prebojovať nedokázal a situácia sa nezlepšila ani po príchode trénerov Rafaela Beníteza a Zinedina Zidana. V lete 2016 ho za 25 miliónov eur získal parížsky Saint Germain. V zmluve o prestupe bola dokonca zakomponovaná klauzula, ktorá klubu zabraňovala predať ho do Barcelony.

 

img

 

V PSG však nastal definitívny úpadok hráča, ktorému predpovedali veľkú budúcnosť. Hoci v Paríži oficiálne strávil štyri roky, väčšinu času trávil na hosťovaniach v Las Palmas, Stoke City, Betise Sevilla a Sportingu Lisabon. Počas štyroch sezón v týchto mančaftoch strelil dokopy iba žalostných osem gólov. Vo februári 2021 sa vrátil do rodného Las Palmas. Dnes má vyhasnutý talent stále len 29 rokov a hráva v druhej najvyššej španielskej súťaži, zatiaľ čo Cristiano Ronaldo, muž, ku ktorému bol na začiatku kariéry prirovnávaný, si drží vysoký štandard v drese Manchesteru United aj ďaleko po tridsiatke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona