Čínu pozná svet ako svetovú továreň, kľúčové technológie sú však sústredené v iných krajinách

NETKY.SK • 8 Marec 2021, 15:12 • 2 min
Čínu pozná svet ako svetovú továreň, kľúčové technológie sú však sústredené v iných krajinách

Čína potrebuje ešte minimálne 30 rokov, aby z nej bola výrobná veľmoc. Takýto názor podľa spravodajského webu BBC vyslovil poradca tamojšej vlády a niekdajší čínsky minister priemyslu a informačných technológií Miao Wej.

slovakia

left justify in out

Veľká závisloť 
Mnoho pozorovateľov vníma Čínu ako "svetovú továreň", keďže odtiaľ pochádza viac ako tretina globálnej produkcie automobilov či telefónov. Čínskych lídrov však znepokojuje veľká závislosť od Spojených štátov v oblasti technologických výrobkov, ako sú napríklad polovodiče.

 

img

 

"Kľúčové technológie sú v rukách iných a Čína riskuje, že zasiahnu jej hrdlo," upozornil Miao Wej.

 

HDP šlo dole 
Aj keď Čína stále vyrába značné množstvo spotrebných a priemyselných výrobkov, jej výrobná produkcia v rámci podielu na ekonomike poklesla. V minulom roku tvorila výroba mierne viac ako štvrtinu hrubého domáceho produktu (HDP), čo bola najnižšia úroveň od roku 2012.
 

img

 

Nastavené ciele 
Čína chce v nasledujúcich piatich rokoch urýchliť vývoj pokrokových technológií od čipov po umelú inteligenciu. Pre čínskych lídrov to má vysokú prioritu, keďže firmy ako Huawei boli počas vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa odrezané od nákupu kritických komponentov. Čína sa chce zlepšiť aj vo vývoji lietadiel, robotiky a vozidiel využívajúcich nové formy energií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies