Dychové kontroly na cestách nekončia. Skóre za dva dni: Polícia vs. vodiči autobusov 2:0

NETKY.SK • 19 Marec 2024, 14:30 • 2 min
Dychové kontroly na cestách nekončia. Skóre za dva dni: Polícia vs. vodiči autobusov 2:0

Na cestách Košického kraja sa preto policajti skutočne pustili do boja proti nezodpovedným vodičom. Pri všetkých kontrolách sú vodiči podrobení aj dychovej skúške, len za uplynulý, 11. týždeň 2024, policajti dychovej skúške podrobili 6223 vodičov motorových vozidiel, nemotorových vozidiel ale aj cyklistov.

slovakia

left justify in out

„Ja som za absolútne nulovú toleranciu alkoholu za volantom,“ uviedol minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok krátko po svojom nástupe do kresla ministra vnútra.

S rovnakým úmyslom do svojej funkcie nastúpil v januári aj riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, plk. Mgr. Štefan Mulik: „Mojou snahou je pomôcť občanom čo najviac, a preto sa budem snažiť pripraviť maximum opatrení či policajných akcií zameraných na zistenie, ktorý vodič šoféruje vozidlo pod vplyvom návykových látok, aby si sami vodiči uvedomili, že alkohol a drogy za volantom sú veľký problém, ohrozuje to ich rodiny a iných, často nevinných účastníkov cestnej premávky.“

Výsledok minulotýždňovej dychovej skúšky bol v 8 prípadoch vyšší ako 1 promile. To znamená, že čo deň – to vodič pod vplyvom alkoholu za volantom!

Ak by si však niekto myslel, že policajti zastavujú iba osobné vozidlá a iba ich vodičov podrobujú dychovej skúške, sú na veľkom omyle! V utorok 19. marca krátko po 5. hodine ráno policajti v Kráľovskom Chlmci zastavili autobus medzimestskej linky a jeho 52-ročného vodiča podrobili dychovej skúške. Výsledok jeho dychovej skúšky bol 1,19 promile, opakovaná dychová skúška mala hodnotu 0,85 promile.

V čase, keď tento vodič šoféroval autobus, sa v ňom okrem neho neviezli žiadni cestujúci. Vodič však aj napriek tomu mohol svojim konaním ohroziť život alebo zdravie ľudí, alebo spôsobiť značnú škodu na majetku pri výkone zamestnania, preto bol obmedzený na osobnej slobode a po vykonaní potrebných procesných úkonov putoval do cely policajného zaistenia.

Z dôvodu vecnej príslušnosti vec prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trebišove, ktorý 52-ročného vodiča obvinil z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. O jeho ďalšom osude bude rozhodovať súd, v prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na dva až 5 rokov.

V autobuse, ktorý smeroval do mesta Rožňava, sa v pondelok 18. marca krátko pred 17.30 hodinou viezlo 10 ľudí. Cestujúci však mali podozrenie, že vodič autobusu je pravdepodobne pod vplyvom alkoholu, a preto svoje podozrenie oznámili na tiesňovú linku 158.

Keď to vodič zistil, nechal autobus stáť na rázcestí v obci Háj (okr. Košice okolie), tržbu z autobusu vzal so sebou, zabuchol za sebou dvere a vybral sa pešo preč smerom na obec Turňa nad Bodvou. Cestujúcim sa za pomoci núdzového tlačidla podarilo dvere otvoriť a vystúpiť z autobusu. 2 osoby z miesta odišli, 8 čakalo na príchod policajnej hliadky. 55-ročného vodiča autobusu policajti vypátrali v obci Turňa nad Bodvou a o 18.45 podrobili dychovej skúške. Jej výsledok bol pozitívny, a to 0,71 promile. Vodičovi policajti na mieste zadržali vodičský preukaz, ďalšia jazda mu bola zakázaná a o jeho treste za jazdu pod vplyvom alkoholu rozhodne správny orgán, s čím sa stotožnil aj službukonajúci prokurátor.

Nie je preto pravidlom, že dychovej skúške policajti podrobia iba vodičov áut. „Fúkať“ môže naozaj ktokoľvek a kedykoľvek! Skutočnosť, že niet dňa, kedy by policajti neodhalili vodiča pod vplyvom alkoholu, sa musí zmeniť! Pretože je to hazard s nevinnými ľudskými životmi, o to viac, ak si vodič sadne za volant autobusu, v ktorom vezie nič netušiacich cestujúcich.

Na cestách Košického kraja polícia urobí maximum, aby takýchto nezodpovedných vodičov vytlačili z ciest v čo najväčšej miere. Bez ohľadu na to, či to bude vodič auta, autobusu či vlaku alebo električky. Naďalej bude vykonávať kontroly vo zvýšenej miere, neohlásene a opätovne bude uzatvárať mestá alebo obce, alebo ich časti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, Foto: Ilustračná (Facebook / Polícia Slovenskej republiky)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies