Slovensko sa stalo na dva dni centrom vesmírneho priemyslu

NETKY.SK • 11 September 2020, 11:23 • 2 min
Slovensko sa stalo na dva dni centrom vesmírneho priemyslu

BRATISLAVA - Agentúra SARIO pripravila dve podujatia zamerané na podporu diverzifikácie slovenských firiem smerom k vysokotechnologickým sektorom - Slovak Space Tech Day a Slovak Aviation Industry Day, na ktorých vystúpili predstavitelia významných inštitúcií a spoločností, ako aj svetové mená z týchto sektorov.

slovakia

left justify in out

Úvod výstavy 
Slovak Space Tech Day otvorili generálny riaditeľ agentúry SARIO Róbert Šimončič a výkonný riaditeľ Agentúry pre európsky globálny systém satelitnej navigácie (GSA) Pascal Claudel. Na úvod mali účastníci možnosť spoznať nielen prostredie a aktuálnu situáciu vesmírneho priemyslu na Slovensku, ale aj jeho možnosti v rámci európskeho vesmírneho ekosystému.

 

img

 

Medzi významných vystupujúcich patrili generálny tajomník ASD Eurospace (európskej asociácie vesmírnych firiem) Olivier Lemaitre, ako aj Pete Worden, predseda Breakthrough Prize Foundation a bývalý riaditeľ NASA Ames Research Center.

 

Ako sa zhodli vystupujúci, "vesmír už dávno nie je iba exkluzívnym klubom pre bohatých," ale naopak, aplikácia širokého spektra technológií láka čoraz viac aktérov z iných relevantných odvetví, akými sú napr. informačné a telekomunikačné technológie, výroba inovatívnych materiálov a mnohé iné.

 

Víťazný strat-up podujatia

Súčasťou Slovak Space Tech Day bola taktiež prezentácia ôsmych slovenských start-upov a spoločností za účasti Williama Carbone z IBM. Práve IBM, ako partner podujatia, poskytlo ako hlavnú výhru hodnotný business mentoring, ktorý získal víťazný start-up GroundCom.

 

img


Popri tohtoročnom Slovak Space tech Day sa uskutočnil aj prvý ročník Slovak Aviation Industry Day, ktorý sa sústredil najmä na také oblasti ako je výroba lietadiel a komponentov, softvérové riešenia a inovácie v leteckej doprave. Program zahŕňal otváracie prezentácie predstaviteľov japonskej spoločnosti All Nippon Airways (Hironobu Kondo a Martin Hegeduš) ako aj slovenského vizionára Štefana Kleina.

 

 

Predpokladané scenáre zotavenia priemyslu využívajúc nové možnosti napr. alternatívnych pohonov či foriem mestskej prepravy, priblížili Vincent De Vroey z Aerospace and Defence Industries Association of Europe, Ivan Ferencz z European Union Aviation Safety Agency a Ivan Masár z TTTech Computertechnik AG.

 


II. ročník Slovak Space Tech Day a I. ročník Slovak Aviation Industry Day zorganizovala Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v rámci Diverzifikačných služieb SARIO. Diverzifikačné služby sú novou aktivitou agentúry SARIO zameranou na podporu diverzifikácie sektorového portfólia slovenských firiem smerom k perspektívnym vysokotechnologickým oblastiam s výrazným potenciálom rastu.

Slovak Space Tech Day 2 & Slovak Aviation Industry Day



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies