Dvaja Taliani stoja pred súdom za falšovanie eurobankoviek

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 13:43 • 2 min
Dvaja Taliani stoja pred súdom za falšovanie eurobankoviek

BANSKÁ BYSTRICA - Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s dvojicou talianskych občanov 52-ročným Sergiom G. a 69-ročným Salvatorem G

slovakia

left justify in out

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry im kladie za vinu obzvlášť závažný zločin falšovania peňazí a zločin obmedzenia osobnej slobody, za ktorý im hrozí trest odňatia slobody na dvanásť až dvadsať rokov. Obaja Taliani, ktorí majú prepojenie na sicílsku mafiu Cosa Nostra, obžalobu odmietli ako neopodstatnenú.


Sergio G., ktorý býva na Sicílii, požiadal senát, aby vylúčil z pojednávania médiá. Vyhlásil, že voči žurnalistom nič nemá, ale mohli by zverejniť informácie, ktoré by sa dostali k svedkom v tomto procese.

 

Predseda senátu obžalovanému nevyhovel, ale médiá požiadal, aby konkrétne výroky z výpovede Sergia G. nepublikovali. Ten v rozsiahlej výpovedi uvádzal okolnosti svojho pohybu a ďalších osôb na Slovensku, ale aj v Čechách a v Maďarsku. Hovoril o tom, ako prebiehali jednotlivé stretnutia, vrátane testovania prvých falošných platidiel. Predseda senátu ho opakovane upozornil, že nehovorí k veci a mal by objasniť svoj podiel na žalovaných skutkoch.


Taliani v spolupráci s ďalšími osobami chceli vyrobiť falzifikáty v hodnote až 1,3 miliardy. Na výrobu eurobankoviek vo všetkých nominálnych hodnotách mali k dispozícii originálny bankový papier ukradnutý v Taliansku, autentickú grafiku a farbu. U nás a v susednej Českej republike hľadali schopného tlačiara. Polícia zasiahla, keď Taliani uniesli jedného z tlačiarov a snažili sa tak pritlačiť na jeho kolegov, aby zabezpečili výrobu bankoviek.


Obaja obžalovaní majú bohatú kriminálnu minulosť. Jedného z nich chytili slovenskí policajti v čase, keď na neho bolo vyhlásené medzinárodné pátranie prostredníctvom Interpolu.


Podľa prokurátora falšovatelia mali zámer falošné bankovky vyrábať na viacero etáp, v 80-miliónových sériách. Distribuovať ich chceli prostredníctvom domácich a zahraničných bánk.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies