Predsedom Najvyššieho správneho súdu SR sa stal Pavol Naď, jeho nomináciu ešte musí odobriť prezidentka

NETKY.SK • 20 Apríl 2021, 14:20 • 2 min
Predsedom Najvyššieho správneho súdu SR sa stal Pavol Naď, jeho nomináciu ešte musí odobriť prezidentka

BRATISLAVA - Súdna rada SR zvolila Pavla Naďa za kandidáta na prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu SR (NSS SR). Podporu si získal u všetkých prítomných členov rady.

slovakia

left justify in out

Naďa navrhli na šéfa novovznikajúceho súdu Sudcovská rada Krajského súdu v Košiciach aj členovia súdnej rady Ján Mazák a Martin Michalanský. Návrh na vymenovanie predsedu najvyššieho správneho súdu musí ešte súdna rada predložiť prezidentke Zuzane Čaputovej.

 

Naď už stihol predstavil priority
Pavol Naď vníma svoje zvolenie ako silný záväzok voči občanom SR. „Vôbec som nečakal, že budem nominovaný do tejto pozície. Usiloval som o post sudcu a som spokojný s tým, čo som dosiahol v prvom kole výberového konania. Treba sa však chlapsky postaviť k tomu, čo bolo výzvou zo strany predsedu súdnej rady a ďalších, ktorí ma nominovali,“ reagoval po zvolení Naď.

 

Ako uviedol, jeho priority vo funkcii budú súvisieť s pracovným naladením a požiada preto o stretnutie ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) a predsedu Najvyššieho súdu SR Jána Šikutu.

 

„Okamžite začneme rokovania, ktoré súvisia s právnymi a administratívno-technickými otázkami, ktoré je treba riešiť okamžite, tak aby sa mohol stihnúť dátum 1. august pre začatie činnosti NSS SR,“ dodal.

 

Mohlo by vás zaujímať: Podľa Márie Kolíkovej bola súdna rada pri výbere sudcov na Najvyšší správny súd zodpovedná

 

Mohlo by vzniknúť sedem senátov
Naď verí, že na NSS SR sa im podarí začať také aktivity, ktoré by mohli v priebehu troch či štyroch rokov dostať novovznikajúci súd do takej pozície, ktorá bude dôstojným a dôveryhodným partnerom najvyššieho správneho súdu v Českej republike.

 

Pravdepodobný nový predseda NSS SR je naklonený tomu, aby súd sídlil v Bratislave na inom mieste ako Najvyšší súd SR. „Všetko ukáže aj videnie zo strany ministerky spravodlivosti k tejto neľahkej otázke,“ doplnil. Pred súdnou radou Naď priznal, že do konca roka bude súd pravdepodobne sídliť na Župnom námestí v Bratislave spolu s najvyšším súdom.

Podľa Naďa je potrebné, aby na novom súde vzniklo minimálne sedem senátov. „Ale je to krajne rizikový stav, ktorý by súvisel s tým, že by najvyšší správny súd fungoval v režime, ktorý by potreboval okamžité doplnenie,“ pokračoval.

 

Doplnil, že optimálny by bol navrhovaný stav 29 sudcov. Kreovanie senátov je však podľa Naďa otvorená otázka. „Všetko súvisí s tým, aký objem agendy prejde na najvyšší správny súd z nerozhodnutej agendy. Mám teda na mysli aj tie disciplinárne konania, ktoré sú neukončené jednak vo sfére justície ale aj u prokurátorov, exekútorov a notárov. Súvisí to aj s tým, či prejde celý objem kasačnej agendy na najvyšší správny súd. Zároveň to súvisí aj s počtom sudcov, ktorý bude na začiatku činnosti NSS SR,“ uzavrel Naď.

 

Prečítajte si tiež: Do druhého kola výberového konania na sudcov Najvyššieho správneho súdu SR postúpilo deväť uchádzačov

 

Získal 100 % podporu
Podpredseda súdnej rady Miloš Kolek si myslí, že voľba predsedu nového súdu sa uskutočnila veľmi dobre. „Bol zvolený všetkými hlasmi členov súdnej rady, čo nám dáva veľkú nádej, že to bude naozaj dobrý predseda,“ uviedol po voľbe Kolek.

 

Súdna rada od Naďa očakáva, že sa mu podarí vybudovať dobrú a dôveryhodnú inštitúciu. Koleka kandidát presvedčil tým, že sa prihlásil aj do výberového konania na funkciu sudcu NSS SR. „Kde podľa môjho názoru bolo vidno, že pozná a ovláda svoju prácu aj ako sudca. Dnes ukázal, že dokáže tú prácu organizovať a riadiť pre celý súd,“ povedal Kolek.

Pavol Naď získal titul na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a funkciu sudcu vykonáva od roku 2006. Do roku 2007 pôsobil na Okresnom súde Michalovce a od roku 2008 pracuje na Krajskom súde v Košiciach, kde pôsobí ako predseda správneho kolégia. Od januára 2021 je dočasne pridelený na výkon funkcie sudcu na Najvyššom súde SR.

 

Prečítajte si viac: Od dnes bude pokračovať vypočúvanie kandidátov na sudcov najvyššieho správneho súdu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona