Kvalita vzduchu v Bratislave je nízka, nutné je investovať aj do vodárenskej infraštruktúry

NETKY.SK • 26 November 2019, 14:12 • 2 min
Kvalita vzduchu v Bratislave je nízka, nutné je investovať aj do vodárenskej infraštruktúry

BRATISLAVA – V niektorých častiach hlavného mesta Slovenska je ovzdušie nadmerne znečistené, nutné je investovať aj do vodárenskej infraštruktúry.

slovakia

left justify in out

Podľa iniciatívy Za čisté ovzdušie dýchajú Bratislavčania vzduch, ktorý môže vážne ohrozovať ich zdravie. Od 19. do 29. novembra iniciatívna monitorovala kvalitu ovzdušia v hlavnom meste. Prvý týždeň meraní ukázal, že na niektorých miestach v hlavnom meste sa v ovzduší nachádza takmer 180 000 ultra jemných častíc na centimeter kubický. Zdraviu škodlivé sú pritom všetky hodnoty nad 20 000 týchto častíc na centimeter kubický. V hlavnom meste sú problémy aj s vodárenskou infraštruktúrou, ktorá je podľa prevádzkovateľa zastaralá. 

 

img


Skúmané miesta

Prieskum v hlavnom meste vykonáva iniciatíva v spolupráci s občianskym združením Cyklokoalícia na základných školách na Novohradskej a Vazovovej ulici, Hodžovom námestí, Trnavskom a Račianskom mýte a v interiéri aj exteriéroch evanjelickej školy na Palisádach.
 

Vplyv na zdravie

Zvýšené hodnoty ultra jemných častíc namerali na všetkých miestach. Najväčšie znečistenie zaznamenali na Trnavskom mýte, kde počet častíc prekročil normu takmer osemnásobne. Ultračastice sú pre ľudský organizmus nebezpečné, pretože ľudské telo si voči nim nedokáže vytvoriť protilátky. Častice sa začnú usadzovať v organizme a môžu spôsobovať tzv. neurotoxicitu, ktorá sa prejavuje zápalmi a môže vyústiť do srdcovo-cievnych a dýchacích ochorení či nádorových ochorení mozgu.

 

img
 

Opatrenia štátu považuje iniciatíva za nedostatočné

Najvyššia nameraná hodnota na križovatke pred evanjelickou základnou školou dosahovala 80 000 ultra jemných častíc na centimeter kubický, na Vazovovej ulici ich bolo 70 000. "Merania v Bratislave sme zámerne načasovali tak, aby sa prekrývali s konferenciou EU Clean Air Forum, ktorá bude tento týždeň prebiehať v Bratislave. Ľudia sú často strašení tým, že ročne u nás zomrie 4 000 ľudí v dôsledku zlého ovzdušia. V skutočnosti ale poriadne nevieme, čo vlastne dýchame. Chýbajú nám kvalitné dáta, na základe ktorých by sme vedeli vyhodnocovať kvalitu ovzdušia. Opatrenia zo strany štátu preto považujeme za absolútne nedostatočné," uviedla Dana Mareková z iniciatívy Za čisté ovzdušie.
 

Iniciatíva žiada systémové riešenia

Výsledky výskumu poskytnú jeho realizátori Magistrátu hlavného mesta SR aj Ministerstvu životného prostredia. Ministerstvo sa aktuálnou situáciou ovzdušia síce zaoberá, iniciatívna však jeho opatrenia považuje za nedostatočné. Apelujú na MŽP, žiadajú systémové riešenia a dodávajú, že o zvýšenie kvality ovzdušia musia dbať aj firmy a občania. Problém s kvalitou ovzdušia totiž podľa iniciatívy nie je iba v Bratislave, ale týka sa celého územia SR.

 

img

 

Zastaralá vodárenská infraštruktúra

Riaditeľ komunikácie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti  Peter Podstupka uviedol, že vodáreň potrebuje stovky miliónov eur na obnovu vodárenskej infraštruktúry v hlavnom meste. Dôvodom je, že sa do nej dlhodobo neinvestovalo. Celkový investičný dlh presahuje 271 miliónov eur. Podľa BVS je dnes za hranicou svojej teoretickej životnosti viac ako 250 kilometrov vodovodných potrubí a približne 400 kilometrov kanalizačných sietí.

 

img


"Ak nepríde k zmene prístupu investícií do infraštruktúry, nastane v najbližších rokoch dramatický nárast počtu mimoriadnych udalostí, čo na jednej strane skomplikuje dodávku pitnej vody a odvod splaškovej vody v celom regióne, a na druhej strane sa zvýšia náklady na opravy, ktoré sú pri haváriách vždy vyššie ako pri plánovaných opravách," upozornil Podstupka s tým, že ak sa k zanedbaným investíciám do obnovy priráta aj suma potrebná na investície do ďalšieho rozvoja, celková čiastka presiahne 600 miliónov eur.

 

img


"Nie je možné sa donekonečna spoliehať na to, že staré potrubia ešte jeden rok vydržia," upozornil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva BVS Peter Olajoš s tým, že nové vedenie BVS pripravuje riešenia na obnovu vodárenskej infraštruktúry. BVS aktuálne prevádzkuje približne päťtisíc kilometrov vodovodnej a kanalizačnej siete, čo vzdušnou čiarou predstavuje vzdialenosť z Bratislavy na severný pól. Prevádzkuje aj vodárenské zdroje, vodojemy, čerpacie stanice a čistiarne odpadových vôd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies