Väzeň odsúdený na trest smrti prežil 18 pokusov popravy, nakoniec ho zabil Covid-19

NETKY.SK • 18 Máj 2021, 07:00 • 2 min
Väzeň odsúdený na trest smrti prežil 18 pokusov popravy, nakoniec ho zabil Covid-19

Väzeň odsúdený na trest smrti prešiel 18 neúspešnými procesmi popravy, pretože úradníci nedokázali nájsť vhodnú žilu, do ktorej by zaviedli účinnú látku. Nakoniec zomrel na Covid-19.

slovakia

left justify in out

Romell Broom strávil 24 rokov vo väzení v Ohiu čakaním na trest smrti za vraždu, únos, znásilnenie a vraždu 14-ročnej Tryny Middletonovej, ktorú prepadol, keď kráčala  v roku 1984 domov.  Poprava bola naplánovaná na 15. september 2009. Keď sa Broom pripravoval na smrteľnú injekciu, bol pripútaný k stolu a úradníci sa pokúsili nájsť vhodnú žilu, do ktorej by mu vpichli smrteľnú zmes pancuroniumbromidu, chloridu draselného a midazolamu. Vhodnú žilu nenašli, vždy praskla.

 

img

 

Podľa Mirroru sa Broom dokonca pokúsil pomôcť pohybom ruky hore-dole a ohýbaním prstov. Potom bol Broom dokonca aj vo zvislej polohe a do nôh mu boli vložené skraty, ktoré spôsobovali bolesť, no po dvoch hodinách to vzdali. Ďalší pokus bol stanovený na 22. september a úradníci sa pokúsili prísť na vhodný spôsob, no napokon sa opäť rozhodlo o odložení popravy na neurčito.

 

img

 

Skupina Amnesty International bojovala za záchranu jeho života. Broom dokonca napísal knihu s názvom Survivor on Death Row, a vyzval štát, aby sa pokúsili stanoviť nový dátum jeho zabitia. Ale 16. marca 2016 sudkyňa Judith Lanzinger rozhodla v jeho neprospech a uviedla, že nevydarený pokus nepredstavoval zlyhanie. Dodala, že zavedenie infúzie bolo iba „predbežným krokom“. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Videli ste už niekedy žabu vo veľkosti batoľaťa?

 

Nastolili ďalší dátum. Poprava sa mala odohrať 17. júna 2020, ale vlani v apríli bola potrebná látka nedostupná, takže bol znovu naplánovaný na 16. marca 2022. Nakoniec vypukla pandémia koronavírusu a podľa denníka Daily Star neboli väzni v cele smrti chránení. Keď Broom zomrel, bol zaradený na Covidový zoznam. Zomrel 28. decembra 2020 vo veku 64 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies