Minister školstva Branislav Gröhling plánuje otvoriť nové materské školy

NETKY.SK • 10 December 2020, 13:39 • 2 min
Minister školstva Branislav Gröhling plánuje otvoriť nové materské školy

BRATISLAVA - Ministerstvo plánuje otvoriť materské školy priamo v sídle vysokých škôl.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) predstavilo nové plány a vízie.


Jeden z nich sa bude týkať vzniku nových materských škôl, ktoré budú fungovať pri vysokých školách na Slovensku. Škôlky budú zriadené v priestoroch vysokých škôl a prioritne by ich mali využívať deti zamestnancov a študentov. 


Na podporu tohto projektu, poskytne MŠVVaŠ SR vysokým školám jeden milión eur, pričom finančná dotácia by mala byť vyčlenená ešte do konca tohto roku. 


Minister školstva Branislav Gröhling uviedol, že nový projekt pomôže zosúladiť rodinný a pracovný život zamestnancov  i študentov vysokých škôl. Tiež prispeje k navýšeniu kapacity materských škôl, ako i k väčšiemu zaškoleniu detí v predškolskom veku.


 „Je to aj prvý krok k vytváraniu vysokoškolských komunít s komplexnými službami, ktoré umožnia mladým rodinám pracovať či zvyšovať si vzdelanie,“ povedal minister.

Ako ďalej doplnil, tento projekt je súčasťou plánu skvalitňovania vysokoškolského prostredia. 

 

Čítajte tiež: Žiaci sa od pondelka do škôl nevrátia, v hre je ďalší termín

 

Rezort plánuje aj ďalšie zmeny v tejto oblasti. Minister chce zaviesť do praxe novú metodiku financovania vysokých škôl. Tá má cielene podporiť vysoké školy s kvalitnou výskumnou činnosťou. 


V pláne je aj systém výkonnostných zmlúv, v ktorých sa vysoká škola zaviaže splniť konkrétne kritériá kvality a po ich naplnení získa finančné prostriedky. 


Ministerstvo chce tiež uvoľniť obsadzovanie miest docentov a profesorov tak, aby neboli naviazané na získanie titulu, ale na výkon a výsledky zamestnanca, teda podobne ako je to v zahraničí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies