Dvaja policajti postrelení vo Fergusone neutrpeli dlhodobé zranenia

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 18:21 • 2 min
Dvaja policajti postrelení vo Fergusone neutrpeli dlhodobé zranenia

WASHINGTON - Dvaja policajti postrelení vo štvrtok počas protestnej akcie pred policajnou stanicou v americkom meste Ferguson v štáte Missouri neutrpeli dlhodobé zranenia, informovala dnes polícia.

slovakia

left justify in out

Veliteľ polície v okrese St. Louis Jon Belmar povedal, že sa účastníci protestu začali práve rozchádzať, keď približne na poludnie miestneho času zazneli tri či štyri výstrely. Dva z nich zasiahli dvoch vedľa seba stojacich policajtov, jedného do tváre a druhého do ramena.
     

"Mohli sme na budúci týždeň pochovávať dvoch policajtov... Našťastie ani jeden z nich neutrpel dlhodobé zranenie," citovala ho agentúra DPA.
     

Vyšetrovatelia dospeli na základe zvuku a nájdených nábojníc k záveru, že sa strieľalo z ručnej zbrane. Potvrdzuje to aj charakter zranení, ktorý nezodpovedá strelám z pušky. Belmar zdôraznil, že išlo "o útok zo zálohy". Polícia ešte nezadržala žiadneho podozrivého.
     

Americký minister spravodlivosti Eric Holder, ktorý iba minulý týždeň zverejnil správu o rasizme na policajnom oddelení vo Fergusone, kde slúžia takmer výlučne belošskí policajti, odsúdil dnešnú streľbu ako "zbabelý čin" a "ohavný útok".
     

Pripomenul tiež, že od minulého týždňa boli v USA zabití dvaja policajti - jeden vo Filadelfii a druhý v Louisiane.
     

Vo Fergusone vládne napätie vo vzťahoch medzi obyvateľmi mesta a políciou, odkedy tam vlani belošský policajt smrteľne postrelil mladého Afroameričana. V stredu odstúpil šéf polície v meste, obviňovanej z praktizovania systematickej rasovej diskriminácie. Niektorí z demonštrantov vo štvrtok skandovali, že nepovažujú rezignáciu policajného šéfa Thomasa Jacksona a utorkové odstúpenie starostu mesta Johna Shawa za dostatočné opatrenia.
     

Vlaňajšie zastrelenie 18-ročného Michaela Browna vyvolalo v USA vlnu protestov a násilia. Afroameričania a ďalší obyvatelia Fergusonu žiadali trestné stíhanie policajta Darrena Wilsona za vraždu alebo zabitie. Jeho zástancovia však tvrdili, že strieľal v sebaobrane.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies