Na Donbase vyhlásili, že Ukrajina sťahuje ťažké zbrane do regiónu

NETKY.SK • 1 Február 2022, 13:14 • 2 min
Na Donbase vyhlásili, že Ukrajina sťahuje ťažké zbrane do regiónu

LUGANSK – Ukrajina sťahuje ťažké zbrane a vybavenie na Donbas a snaží sa to ukryť pred pozorovateľmi špeciálnej monitorovacej misie OBSE, povedal Leonid Pasechnik, šéf samostatne vyhlásenej Luhanskej ľudovej republiky v rozhovore pre RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Vedenie samostatne vyhlásenej Luhanskej ľudovej republiky opakovane uvádzalo, že ukrajinské bezpečnostné sily používajú prostriedky elektronického boja, aby zabránili práci bezpilotných lietadiel špeciálnej monitorovacej misie OBSE v blízkosti kontaktnej línie s cieľom skryť rozmiestnenie zbraní, ktoré zakazujú Minské dohody.

 

img

 

„Naše služby a medzinárodní pozorovatelia vidia, že z ukrajinskej strany je aktívny pohyb armády. Dováža sa tam munícia, pohonné hmoty a mazivá, presúvajú sa ťažké zbrane a pripravuje sa technika. Dokonca aj OBSE zaznamenali za posledný mesiac presun viac ako sto jednotiek ťažkého kanónového delostrelectva – húfnice a samohybné delá,“ uviedol Pasechnik.

 

Prečítajte si tiež: Rusko poslalo žiadosť NATO a OBSE o vysvetlenie bezpečnostných záväzkov

 

Šéf samostatne vyhlásenej Luhanskej republiky zdôraznil, že špeciálna monitorovacia misia OBSE takmer každý deň hlási, že ich drony, ktorými pozorovatelia misie monitorujú situáciu na Donbase, niečo ruší.

 

„Na druhej strane (kontrolovanej Kyjevom) aktívne fungujú zariadenia elektronického boja. To všetko jasne ukazuje, že Ukrajina sa snaží pred pozorovateľmi skrývať pohyb svojich jednotiek a techniky, čím ich zbavuje možnosti vidieť situáciu zo vzduchu,“ vysvetlil Pasechnik.

 

img

 

Šéf samostatne vyhlásenej Luhanskej republiky tiež povedal, že na Donbase sa vyskytujú zbrane dodávané zo západu. „V skutočnosti ide o účasť Spojených štátov, Veľkej Británie a ich spojencov v konflikte medzi Kyjevom a Donbasom,“ dodal.

 

Pasechnik poznamenal, že sa chce spýtať daňových poplatníkov Spojených štátov, Veľkej Británie, Kanady a ďalších partnerov Ukrajiny, či vedia, že ich peniaze používajú na dodávky zbraní „nie na boj proti hroznému ruskému agresorovi, ktorý nikoho nenapáda, ale je vydaný do rúk militantom ukrajinského režimu, aby zabíjali civilistov na Donbase“.

 

K téme: Západ nemá dôkazy o tom, že Rusko plánuje inváziu na Ukrajinu, vyhlásil ruský veľvyslanec pri OSN

 

Predtým šéf samostatne vyhlásenej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin povedal, že Kyjev pripravuje presun síl vycvičených britskými inštruktormi na Donbas. Poznamenal tiež, že Kyjev pokračuje v príprave útočnej operácie proti samostatne vyhláseným republikám.

 

img

 

Kyjevské úrady a Západ v uplynulom čase neustále obviňujú Rusko z údajnej prípravy invázie na Ukrajinu. Kremeľ opakovane vyhlásil, že nemá žiadne agresívne plány a nikoho neohrozuje. Samotný Kyjev zároveň sústredil polovicu armádneho personálu na Donbase a ostreľuje neuznané republiky, a to aj s použitím zakázaného vybavenia.

 

Napätie v regióne podporujú Spojené štáty a ďalšie krajiny NATO, ktoré Ukrajine dodávajú zbrane a vojenských inštruktorov, a zvýšili aj počet cvičení v Čiernom mori. Moskva sa domnieva, že Západ sa snaží vytvoriť skupinu vojsk v blízkosti ruských hraníc.       

 

Možno vás zaujme: ROZHOVOR: Bezpečnostný odborník Andor Šándor o situácii na Ukrajine a zmluve SR s USA




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies