Dušičky alebo Halloween? Pôvod majú rovnaký

NETKY.SK • 31 Október 2018, 14:50 • 2 min
Dušičky alebo Halloween? Pôvod majú rovnaký

Kto má pocit, že Halloween a Dušičky spolu súperia podobne ako Ježiško a Santa Claus, mal by si uvedomiť, že nejde o to isté, hoci sa oba sviatky oslavujú bezprostredne za sebou. A v očiach detí tak vlastne môžu splývať. Veľa ale záleží na tom, v akej dobe ste boli deťmi.

slovakia

left justify in out

Čitatelia, ktorých detstvo sa datuje do hlbokého socializmu, bezpochyby nespomínajú na vydlabané tekvice a strašidelné masky.

 

Táto generácia má "halloweenske" obdobie spojené s nekonečnými rodinnými výletmi po cintorínoch. Keby deti vtedy vedeli, ako prebieha za železnou oponou večer pred sviatkom všetkých svätých, nepochybne by ich to zasiahlo oveľa viac.

 

Za posledného viac ako štvrť storočia sa u nás Halloween pomaly začína udomácňovať. Tradiční koledníci so svojimi typickým "Trick or treat" sú tu síce ešte veľkou výnimkou, ale halloweenske sladkosti ponúka väčšina obchodných reťazcov a deti si tak do sýta užijú cukríky až príliš naturalisticky pripomínajúce očné buľvy, chipsy v tvare duchov či želé v podobe odseknutého prsta.

 

A nakoniec sa u nás postupne udomácnili aj vydlabané tekvice so sviečkou vnútri. Zdobia terasy a zádverie mnohých domov, nechýba na balkónoch. Ich výrobou sa bavia deti v škôlkach i školách a nám tak postupne vyrastá prakticky už druhá generácia, ktorá si 31. október bude spájať s maskami kostlivcov, upírskými nasadzovacími zuby, čierno-oranžovými dekoráciami a samozrejme s vydlabanými dyňami, ktoré sú mnohokrát skutočne umeleckým dielom.

 

 

Sviatok Všetkých svätých, Pamiatka zosnulých alebo aj Dušičky

 

Všetky tieto dni patria medzi spomienkové dni, ktoré sú venované zomrelým. Na Slovensku má úcta k mŕtvym veľmi silnú tradíciu a jej korene nachádzame už v pohanských časoch. Ľudia navštevujú cintoríny, na hroby kladú vence, či kvety a pália sviece.

 

Tento zvyk má pôvod v keltskej tradícii – sviatku Samhaim, ktorý sa slávil v deň keltského Nového roka, čo pripadalo na 1. november. Kresťanstvo tento obyčaj prebralo a dalo mu nový obsah v podobe Sviatku Všetkých svätých (1. november) a následných Dušičiek – Pamiatky zosnulých (2. november). 

 

Podľa keltskej tradície sa v túto noc prelínajú svety mŕtvych a živých. Kelti zapaľovali oheň, aby mŕtve duše našli cestu do príbytkov živých, aby sa mohli zohriať a stráviť noc s pozostalými. Dnes nadobúda svetlo sviece symbol života. Počas samhainskej noci Kelti pálili figuríny ako symbol choroby, trápenia a starostí, aby mohli očistení začať Nový rok. Halloween má korene v Írsku a rad historikov ho považuje za súčasť keltských tradícií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies