Dunaj v Medveďove, Komárne a v Štúrove stále stúpa

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 16:30 • 2 min
Dunaj v Medveďove, Komárne a v Štúrove stále stúpa

BRATISLAVA - Dunaj v Medveďove, Komárne aj v Štúrove stále stúpa a platí tam tretí stupeň povodňovej aktivity. Dunaj v Gabčíkove okolo 13:00 kulminoval, obce v jeho okolí však neohrozuje. Povodňová vlna Dunaja by mala kulminovať aj v Medveďove.

slovakia

left justify in out

Podľa hydrologického spravodajstva Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) bol vo vodomernej stanici v Medveďove Dunaj o 15:30 vysoký 983 centimetrov. V Komárne Dunaj o 15:30 dosahoval výšku 859 cm a v Štúrove 758 cm. Pritom v Medveďove o 9:00 namerali 972 cm, v Komárne v tom istom čase 845 cm a Štúrove 741 cm. Vodomerná stanica v Gabčíkove od 4:15 nehlási aktuálna údaje, v tom čase tu mal Dunaj úroveň 832 cm a stále stúpal, teraz však kulminuje. Stále stúpa aj hladina Váhu v Kolárove, o 15:30 tu namerali 706 cm, pre porovnanie o 9:00 to bolo 692 cm, a stále tu platí druhý stupeň povodňovej aktivity. Kolárovo totiž leží pri sútoku Váhu a Malého Dunaja.

Po tom, ako vo štvrtok 6. júna večer začal Dunaj na svojom hornom toku na Slovensku, v Bratislave kulminovať, dnes o 15:30 jeho hladina v Devíne klesla zo štvrtkových 973 cm na 925 cm, v centre mesta z 1 032 cm na 995 cm. V Devíne aj v centre Bratislavy je stále 3. stupeň povodňovej aktivity. Pokles Dunaja je citeľný aj na rieke Morava. V Moravskom Sv. Jáne o 15:30 zaznamenali hladinu vysokú 450 cm a vo Vysokej pri Morave namerali o tom istom čase 597 cm. V Moravskom Sv. Jáne platí prvý stupeň, vo Vysokej pri Morave je stále tretí stupeň povodňovej aktivity.

Podľa situácie na hornom úseku Dunaja hydrológovia zo SHMÚ predpokladajú kulminácie na dolnom úseku v Medveďove dnes popoludní na úrovni 980 cm, v Komárne v sobotu 8. júna okolo obeda na úrovni 870 až 890 cm a v Štúrove v noci zo soboty na nedeľu, keď by mala hladina Dunaja v tomto úseku dosiahnuť 790 až 820 cm. "Pokles hladiny Váhu v Kolárove očakávame po kulminácii vodnej hladiny Dunaja v Komárne po približne štyroch až piatich hodinách na úrovni vodného stavu približne 720 až 735 cm," uviedla hydrologička SHMÚ Michaela Mikuličková. SHMÚ vydal aktualizáciu očakávanej kulminácie na dolnom úseku Dunaja na Slovensku dnes o 10:00.

Prednosta obvodného úradu Nitra dnes vyhlásil pre povodne mimoriadnu situáciu v územnom obvode Nitrianskeho kraja. Mimoriadna situácia platí od 8:30 a potrvá až do odvolania. V Komárne už voda prekročila maximá z roku 2002. Situácia v Komárne sa zhoršuje, uzavreli už Dunajské nábrežie od Domova mládeže Danubius po Dôstojnícky pavilón. Na nábreží robia protipovodňové opatrenia vodohospodári, mesto, hasiči aj vojaci. Utesňujú priesaky v protipovodňovom betónovom múre. Vzhľadom k tomu, že je uzatvorený hraničný priechod v Medveďove v Trnavskom kraji, sa premávka cez hraničný priechod v Komárne zhusťuje. Polícia preto vyzýva vodičov, aby do Maďarska prechádzali len v najnutnejších prípadoch. Uzatvorený je naďalej Alžbetin ostrov, cez ktorý si zvyknú ľudia skracovať cestu z Maďarska. Zhruba v strede ostrova tam cestu zaplavila spodná voda. Hrádze zatiaľ držia na Dunaji aj na Váhu, i keď na mnohých miestach vznikajú priesaky. V Štúrove zvýšili protipovodňový betónový múr mobilnými hliníkovými hradeniami.

Dunaj v Gabčíkove kulminuje, obce v jeho okolí však neohrozuje. Hrádze majú ešte stále rezervu niekoľko desiatok centimetrov, ľuďom asi v šiestich obciach v jeho blízkosti robia problém spodné vody. Podľa ministra životného prostredia Petra Žigu sú vodohospodári pripravení postupne znižovať prietok vody do starého koryta Dunaja, aby boli čo najviac chránené mestá Komárno a Štúrovo. Minister vnútra Robert Kaliňák dnes v Gabčíkove informoval, že v pohotovosti naďalej zostáva približne tisíc hasičov, policajti aj vojaci. V obvode Dunajská Streda je už od štvrtka vyhlásená mimoriadna situácia, zakázaný je prístup návštevníkov na Vodné dielo Gabčíkovo, ako aj pohyb po hrádzi. Zatvorené sú niektoré cesty popri Dunaji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies