Draghi: Menová politika ECB je absolútne účinná

NETKY.SK • 8 September 2016, 19:13 • 2 min
Draghi: Menová politika ECB je absolútne účinná

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) neprijala ďalšie opatrenia na uvoľnenie menovej politiky. A to aj napriek tomu, že jej doterajšie kroky zatiaľ nemali požadovaný vplyv na zrýchlenie inflácie. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

"Naša menová politika je absolútne účinná," uviedol šéf ECB Mario Draghi na tlačovej konferencii po dnešnom zasadnutí Rady guvernérov. Banka sa aktuálne snaží o bezproblémovú realizáciu už prijatých opatrení na boj z dlhodobo nízkou infláciou a slabým rastom ekonomiky v eurozóne.

 

Draghi však nenechal nikoho na pochybách, že ECB v prípade potreby ešte viac uvoľní menovú politiku. "Samozrejme, že sme ochotní konať, sme schopní konať a máme na to možnosti."

Draghi však varoval vlády krajín eurozóny, že musia urobiť viac na podporu ekonomiky a rastu cien. Od vlád požaduje zvýšenie úsilia pri implementácii štrukturálnych reforiem. Tie vlády, ktoré majú dostatočné kapacity, by podľa neho mali viac investovať do infraštruktúry. Uviedol, že predovšetkým Nemecko má dostatočný fiškálny priestor, aby konalo.

 

Rada guvernérov ECB ponechala na svojom dnešnom zasadnutí kľúčový úrok na úrovni 0 %. Jednodňová refinančná sadzba zostáva na úrovni 0,25 % a depozitná sadzba na úrovni -0,40 %.

ECB tiež nezmenila nastavenie programu nákupu aktív. Objem mesačných nákupov zostáva na úrovni 80 miliárd eur a program by mal trvať minimálne do marca 2017. Banka dodala, že program ukončí až vtedy, keď uvidí trvalé približovanie tempa rastu spotrebiteľských cien k svojmu inflačnému cieľu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies