Čarokrásne Slovinsko: Zelené srdce Európy neskrýva len nádhernú Ľubľanu ale aj prírodné krásy a unikátne jaskynné živočíchy

NETKY.SK • 21 November 2023, 15:00 • 2 min
Čarokrásne Slovinsko: Zelené srdce Európy neskrýva len nádhernú Ľubľanu ale aj prírodné krásy a unikátne jaskynné živočíchy

To, čo skutočne odlišuje Slovinský cestovný ruch, je jeho jedinečná zmes prírodných krás v kombinácii s modernými vymoženosťami: malebné dedinky posiate vidiekom, ktoré sa pohodlne spájajú s vysokorýchlostnými vlakmi medzi veľkými mestami; archaické hrady stojace na stráži na vrcholoch kopcov, kam sa dá dostať verejnou dopravou. Prečítajte si viac o krásach tejto ľúbeznej krajiny.

slovakia

left justify in out

Slovinsko sa nachádza v srdci Európy a je klenotom, ktorý ju každodenne zdobí svojimi nielen prírodnými krásami.

Je to pomerne malá krajina nachádzajúca sa v strednej Európe, ktorá má tendenciu byť zatienená svojimi susedmi, ako sú Taliansko, Rakúsko a Chorvátsko. Na rozdiel od väčšiny európskych krajín vás však počas špičiek na dovolenke neprevalcujú davy turistov. Iste, niektoré miesta a miesta môžu prilákať davy, ale celkovo je cestovanie po Slovinsku veľmi pohodovým zážitkom, dokonca aj počas rušných mesiacov cestovania.

Čaro Slovinska

Pre outdoorových nadšencov je tu nespočetné množstvo aktivít – od lyžovania v zimných mesiacoch až po horolezectvo počas letných dní – ako aj turistické chodníky, ktoré sa vinú cez svieže lesy plné divočiny.

Pre tých, ktorí majú radi mestské objavovanie, sú slovinské mestá živými centrami kultúry s stáročiami dlhou históriou, zatiaľ čo jeho rozmanité pobrežie ponúka odľahlé pláže, ktoré sú ideálne na oddych alebo zábavné vodné športy.

Ale to, čo skutočne odlišuje Slovinský cestovný ruch, je jeho jedinečná zmes prírodných krás v kombinácii s modernými vymoženosťami: malebné dedinky posiate vidiekom, ktoré sa pohodlne spájajú s vysokorýchlostnými vlakmi medzi veľkými mestami; archaické hrady stojace na stráži na vrcholoch kopcov, kam sa dá dostať verejnou dopravou; Ekologické kempingy pozdĺž brehov riek, ktoré ponúkajú nadšencom kempingu dostatok pohodlia bez toho, aby obetovali svoje spojenie s prírodou... zoznam pokračuje! 

Bez ohľadu na to, aký typ cestovateľa ste – adrenalínový alebo pohodový turista – v tomto európskom dobrodružnom raji určite objavíte niečo výnimočné.

 

"Milovaná" Ľubľana

Hlavné mesto Ľubľana sa prekladá ako „milovaný“ a hneď ako tam dorazíte, pochopíte prečo. Jedno z najzelenších miest Európy má pekné parky, elegantnú barokovú architektúru, priestranné námestia a prechádzky pri rieke, ikonické mosty a hrad na kopci. Poprechádzajte sa tu a budete ľutovať, že ste tu nenavštívili skôr!

Príjemní miestni obyvatelia

Slovinci sú pohostinní a priateľskí ľudia a chcú, aby sa ich hostia cítili ako králi. Miestni obyvatelia Slovinska radi predstavia návštevníkom svoje tradičné jedlá, kultúru, pamiatky a prírodné zázraky. Vychutnať si dobré jedlo je niečo, čo milujú takmer rovnako ako stretávanie sa v kaviarňach. Slovinci s radosťou presedia s návštevníkom celé hodiny, popíjajú kávu, rozprávajú sa a kochajú sa výhľadmi.

 Keďže veľké percento ľudí v Slovinsku hovorí po anglicky, komunikácia s miestnymi by nemala predstavovať problém.

Naozaj jedinečné hrady 

V celom Slovinsku je niekoľko stoviek hradov v štýloch od gotiky po barok a mnohé boli prerobené na krásne skanzeny, ktoré slúžia ako skvelý spôsob, ako sa dozvedieť o histórii krajiny pri lezení. 

Z centra Ľubľany sa vyvezte jedinou slovinskou lanovkou na Ľubľanský hrad. Hrad, pôvodne postavený ako stredoveká pevnosť, bol v priebehu storočí mnohokrát prestavaný a renovovaný, väčšinou nedávno v 90. rokoch 20. storočia. K dispozícii sú prehliadky so sprievodcom s postavami na hranie rolí, úniková miestnosť, jazzový klub a reštaurácia. Počas letných mesiacov dokonca premietajú filmy pod hviezdami.

 Bledský hrad je najnavštevovanejším hradom v krajine, s nádherným panoramatickým výhľadom na jazero BledPredjamský hrad je najväčší jaskynný hrad na svete, ktorý je pevne vytesaný do útesu.

Jaskyňa Postojna a jej zázračné živočíchy

Jaskyňa Postojna je najnavštevovanejšia a prehliadku začnete električkou, ktorá je oveľa vzrušujúcejšia ako jazda v zábavnom parku. Postojna je jedinou jaskyňou s električkou, ktorá vás zavezie hlboko do zeme, aby ste preskúmali jaskynný systém taký rozsiahly, že zahŕňa koncertnú a tanečnú sálu.

Žije tu viac ako sto druhov drobných jaskynných živočíchov, z ktorých najväčším a najznámejším je olm alebo proteus, známy aj ako ľudská ryba alebo dračie mláďa. Zviera podobné salamandre žerie drobné kôrovce a hmyz z podzemnej rieky Pivka a má neuveriteľné regeneračné schopnosti.

Liečivé účinky minerálnej vody

Slovinsko je bohaté na minerálne vody. V závislosti od geografickej polohy ponúka skutočná voda rôzne liečivé účinky. Liečivé účinky vody robia z kúpeľných centier po celej krajine atraktívnu destináciu na dovolenku. 

Kúpeľné centrá ponúkajú balíčky, kde si návštevníci oddýchnu na tele aj na duši a vyťažia z liečivej vody maximum. S krásnym prostredím, rôznymi bazénmi, toboganmi a saunami sú tieto centrá obľúbeným cieľom aj pre rodiny s deťmi.

Dychvyrážajúce jazero Bled

S tyrkysovou vodou ohrievanou termálnymi prameňmi, rozprávkovou kaplnkou na ostrove v tvare sĺz, bohatým zalesneným pobrežím a nádhernou horskou kulisou je ľahké pochopiť, prečo je jazero Bled hodnotené ako jedna z najkrajších prírodných vodných plôch na svete.

Nájdite si čas na preskúmanie tejto oblasti a nikdy na to nezabudnete.

Zdroje:

https://www.bikehike.com/blog/Ten-Reasons-to-Add-Slovenia-to-your-Travel-Wish-List

https://www.forbes.com/sites/ambergibson/2019/10/07/five-reasons-to-visit-slovenia/?sh=e1cad876186a

https://www.enjoytravel.com/en/travel-news/places-to-visit/10-reasons-you-will-love-slovenia

https://theculturetrip.com/europe/slovenia/articles/10-reasons-why-you-should-visit-slovenia-at-least-once-in-your-lifetime

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: flickr.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies