Dovolenkári nekvalitu nereklamujú často

NETKY.SK • 30 Október 2016, 10:25 • 2 min
Dovolenkári nekvalitu nereklamujú často

POPRAD – Nespokojnosť dovolenkárov s ubytovaním, poskytovanými, najmä stravovacími službami či s pôvodne sľúbeným výhľadom na more, aj s týmito problémami sa stretáva Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) v Poprade.

slovakia

left justify in out

Sťažnosti klientov cestovných kancelárií rieši ešte aj po lete. „Účastníci zájazdov nie sú spokojní s vybavovaním reklamácií počas zájazdu delegátmi na mieste, ani s tým, ako ich sťažnosti cestovné kancelárie vybavujú po návrate domov. Vo všeobecnosti ich nekompromisne zamietajú, čím porušujú ustanovenia zákona o zájazdoch vo väzbe na ustanovenia Občianskeho zákonníka, ktoré spotrebiteľom zaručujú práva reklamovať služby cestovných kancelárií i agentúr a motivujú ich, aby si tieto práva aj v praxi uplatňovali,“ uviedol pre agentúru SITA predseda S.O.S. Poprad Michal Fáber.


Ľudia sa na dovolenkové zájazdy často sťažujú na internete, ale svoje práva si podľa Fábera stále dôsledne neuplatňujú. „Nad nedostatkami väčšina dovolenkárov len mávne rukou, nesťažujú sa, pretože neveria, že sa svojich práv domôžu. A cestovné kancelárie práve tento, akoby trend, zneužívajú,“ uviedol. Paradoxom podľa neho je, že často ide v prípade nespokojnosti aj o renomované cestovné kancelárie, ktoré na trhu pôsobia už niekoľko desaťročí. „Ak nie je možné uplatniť si svoje právo mimosúdnou cestou, treba iniciovať konanie na súde, aby konečne vznikol precedens, ktorý poskytovateľom týchto služieb znemožní tváriť sa ako mŕtvy chrobák,“ pripomenul Fáber.


Problémom podľa popradského spotrebiteľského združenia je aj skutočnosť, že účastníci zájazdu sú pri kúpe zájazdu málo pozorní. „Všímajú si len obrázky v katalógoch, nezaujímajú sa o obsah všeobecných obchodných podmienok. Obsah týchto podmienok a ponúkaných služieb by si vždy mali nechať podrobne vysvetliť,“ povedal Fáber pre SITA. Dovolenkári napríklad až na mieste zistia, že v danej lokalite sú rozostavané hotely, že je tam stavebný hluk počas dňa aj v noci, či chýbajú pôvodne ponúkané služby. „Sťažujú sa na nekvalitné upratovanie, chýba garantovaný výhľad na more, stoly a obrusy sú špinavé, takýchto prípadov je naozaj veľmi veľa,“ dodal predseda popradskej spoločnosti. Veľmi často pritom majú spotrebitelia nárok žiadať kompenzáciu až vo výške 85 percent z ceny zájazdu. „Reklamácie služieb patria k najkomplikovanejším a je naozaj žalostné, keď sťažovateľovi ako odškodnenie za spôsobený diskomfort cestovná kancelária ponúkne v rámci mimosúdneho riešenia sporu zľavu piatich percent z ceny budúceho zájazdu, ktorý si u nej spotrebiteľ kúpi. V jedinom prípade sa podarilo získať satisfakciu vo výške 17 eur za osobu z tisíceurového zájazdu. Pochopiteľne, že klient to neprijal a podal žalobu na súd,“ dodal Fáber.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies