Kotly na tuhé palivo a tepelné čerpadlá sú stále na vzostupe

NETKY.SK • 11 Máj 2022, 12:34 • 2 min
Kotly na tuhé palivo a tepelné čerpadlá sú stále na vzostupe

BRATISLAVA - Je jedno, či máte záujem o vykurovanie tepelným čerpadlom, alebo o kotol na pelety či drevo. V každom prípade musíte počkať. Plné ruky práce hlásia inštalační technici aj výrobcovia. Čo stojí za nečakanou obľubou a oplatí sa investovať do kotla na tuhé palivo?

slovakia

left justify in out

Vývoj cien energií a nestála situácia na trhu so zemným plynom zaskočila asi všetkých. Výsledkom je, že vykurovanie sa pravdepodobne ročne predraží o stovky eur. To núti Slovákov poohliadnuť sa po lacnejších spôsoboch vykurovania, ktoré nevyužívajú plyn alebo nespotrebujú toľko silovej elektriny. Často padne voľba na tepelné čerpadlo alebo kotol na drevo. Aj keď sú to zásadne odlišné riešenia, dokážu vyriešiť problém drahého tepla.

 

Novostavby po novom

 

Záujem o čerpadlá podporuje stavebníctvo a aj legislatívne úpravy. Podľa nových podmienok je nutné znižovať energetickú náročnosť a čerpadlo sa hodí práve do nízkoenergetických budov. Investícia doň je však obrovská, takže sa zákazníci zaujímajú o návratnosť financií. Treba k tomu pripočítať aj náklady na inštaláciu. Vynaložené peniaze by sa mali vrátiť do desiatich rokov. Dôležitá je však aj údržba a pravidelný servis vnútornej aj vonkajšej jednotky.

 

img

 

Renesancia kúrenia drevom

 

Oveľa jednoduchšou technológiou disponujú manuálne kotly na drevo, ktoré dokážu zaistiť teplo pre celý dom a ohrievať aj vodu. „Moderné kotly využívajú na svoje riadenie elektronickú jednotku, ktorá dokáže ovládať celý vykurovací systém. Preto aj kotol na drevo potrebuje na prevádzku elektrinu,” hovorí Roman Boczek z firmy OPOP, ktorá sa venuje výrobe kotlov viac ako 60 rokov. Odťahový ventilátor automaticky reguluje výkon kotla a proces spaľovania. Vďaka displeju sa kotol od OPOP jednoducho ovláda. Ak majiteľ využije aplikáciu a pripojenie na internet, môže kontrolovať chod kotla na diaľku.

 

Pri výbere kotla je dôležité správne stanoviť jeho výkon, ktorý by mala určiť montážna firma. Treba vziať do úvahy nielen veľkosť, ale aj vek stavby, stav izolácie a zateplenie. Druhý podstatný parameter je účinnosť, ktorá ukazuje, koľko energie paliva sa použije na vykurovanie. Čím je účinnosť kotla vyššia, tým menej paliva spotrebuje a aj tak dom vykúri na požadovanú teplotu. Ak si dokonca zadovážite kotol na drevo so zásobníkom, ktorý má väčšiu kapacitu paliva, bude pre vás jeho obsluha pohodlnejšia. Predĺži sa totiž čas, kedy treba priložiť palivo do kotla.

 

Na výmenu prispeje dotácia

 

Za záujmom o čerpadlá a kotly na drevo a pelety stoja aj dotačné programy. Od roku 2019 sa môžu slovenské domácnosti uchádzať o finančnú podporu v rámci projektu Zelená domácnostiam. Týka sa inštalácie kotlov na biomasu, ktoré pokryjú potrebu tepla a teplej vody v rodinných a bytových domoch. Dotácia sa týka kotlov na spaľovanie peliet, brikiet, štiepok a kotlov na splyňovanie kusového dreva. Nevyhnutnou podmienkou je však náhrada kotla na spaľovanie uhlia. Takáto finančná podpora sa teda dá využiť napríklad na kotly na drevo s akumulačnou nádržou, ktorá podporuje ekonomickú prevádzku.

 

img

 

Rekordné čísla zbrzdil COVID-19

 

Výrobcovia tepelných čerpadiel hlásia až dvojnásobný nárast objednávok oproti minulému roku a počkať musia aj záujemcovia o kotol na drevo či pelety. „Dopyt vzrástol medziročne o 80 % a tiež nás zdržujú dodacie lehoty elektronických komponentov,“ hovorí Roman Boczek o situácii v OPOP. Covidový nedostatok materiálu je problém mnohých výrobných odvetví. Situácia by sa však mala zlepšovať, veria výrobcovia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona