Prečo vtipným ľuďom všetko prejde a ako sa stať jedným z nich?

NETKY.SK • 13 Január 2024, 14:35 • 2 min
Prečo vtipným ľuďom všetko prejde a ako sa stať jedným z nich?

Všetci poznáme aspoň jedného človeka, ktorý sa zdá byť vždy šťastný, úspešný a spokojný. Taký človek, ktorý si vždy dosiahne, čo chce, a nikdy sa nezdá mať žiadne problémy. Prečo je to tak? Prečo niektorí ľudia majú všetko, čo si zaželajú, zatiaľ čo iní sa neustále trápia a bojujú? Je to len otázka náhody, alebo existuje nejaké tajomstvo, ktoré by sme mohli použiť aj my?

slovakia

left justify in out

Byť vtipný znamená mať schopnosť rozosmiať ľudí. Je to zručnosť aj umenie, môže byť vrodená alebo rozvinutá časom praxou.

Kvality zabávačov

Existuje niekoľko možných vysvetlení, prečo vtipným ľuďom všetko prejde. Niektoré z nich sú:

Majú pozitívny postoj. Vtipní ľudia sa nevzdávajú pri prvom neúspechu, ale vidia ho ako príležitosť naučiť sa niečo nové a zlepšiť sa. Veria, že všetko sa dá dosiahnuť, ak sa snažia a pracujú na tom. Majú vysokú sebadôveru a sebaúctu, ktoré im pomáhajú prekonať prekážky a využiť príležitosti. Sú optimistickí a vedia, že všetko raz prejde, a že aj z najhoršej situácie sa dá vyťažiť niečo dobré1.

Majú silnú empatiu. Vtipní ľudia sú schopní vcítiť sa do ľudí, porozumieť tomu, čo prežívajú, a vhodne na to reagovať. Súcitia s inými, ale neberú si ich problémy za svoje. Rešpektujú ich emócie, ale nechajú ich, aby si ich vyriešili sami. Empatickí ľudia sú obľúbení, pretože vedia, ako sa správať k rôznym typom osobností, a ako si získať ich dôveru a sympatie2.

Majú jasnú víziu. Vtipní ľudia vedia, čo chcú, a majú plán, ako to dosiahnuť. Majú stanovené ciele, ktoré sú konkrétne, merateľné, dosiahnuteľné, relevantné a časovo ohraničené. Sledujú svoj pokrok, hodnotia svoje výsledky, a prispôsobujú svoje stratégie podľa potreby. Majú zmysel pre smer, ktorý im pomáha udržať sa na správnej ceste, a neodvádzať sa od svojej vízie3.

Toto sú len niektoré z možných faktorov, ktoré ovplyvňujú, prečo vtpným ľuďom všetko prejde. Samozrejme, nie je to tak, že by tieto ľudia nemali žiadne problémy, alebo že by sa im všetko darilo bez námahy. Aj oni sa stretávajú s prekážkami, neúspechmi, a stresom, ale vedia, ako sa s nimi vysporiadať, a ako z nich vyťažiť maximum. Nie je to otázka náhody, ale otázka prístupu, ktorý si môžeme osvojiť aj my. Ak chceme byť vtpní, musíme pracovať na sebe, na svojom postoji, na svojej empatii, a na svojej vízii. Nie je to ľahké, ale je to možné. A stojí to za to.

Ako sa stať vtipnejším?

Ak sa chcete naučiť byť vtipnejší, musíme si uvedomiť, že empatia nie je samozrejmosť. Nie je to len otázka genetiky, ale aj výchovy, vzdelania, prostredia, a skúseností. Niektorí ľudia sú empatickejší od prírody, iní ju musia rozvíjať a trénovať. Tu je niekoľko spôsobov, ako to môžeme robiť:

Čítajte knihy, články, alebo blogy, ktoré nám ukazujú rôzne pohľady na svet, a ktoré nás zoznamujú s inými kultúrami, tradíciami, a životnými príbehmi. Tým si rozširujeme obzory, a učíme sa chápať a rešpektovať rozdielnosť.

Počúvajte ľudí s otvorenou mysľou, a snažme sa ich pochopiť, namiesto toho, aby sme ich súdili, kritizovali, alebo im radili. Nechajme ich hovoriť, a dávajme im pozornosť, záujem, a podporu. Pýtajme sa ich, ako sa cítia, čo potrebujú, a ako im môžeme pomôcť.

Pozorujte neverbálnu komunikáciu, ktorá nám prezradí viac, ako slová. Sledujme výraz tváre, gestá, pohľad, a tón hlasu. Tým si všimneme, aké emócie prežívajú, a ako sa k nám správajú.
Zrkadlite emócie druhých, a prejavujte im súcit. Ak vidíme, že sa niekto smutní, povieme mu, že nám je ľúto, že sa cíti zle, a že sme tu pre neho. Ak sa niekto teší, podeľme sa s ním o jeho radosť, a poblahoželajme mu k jeho úspechu. Ak sa niekto hnevá, povieme mu, že chápeme, že je frustrovaný, a že by sme sa cítili podobne.

Učte sa z vlastných skúseností, a spájajme sa s ľuďmi, ktorí prežili niečo podobné, ako my. Ak sme sa niekedy cítili osamelí, zranení, alebo zúfalí, vieme, ako sa cítia tí, ktorí to prežívajú teraz. Ak sme sa niekedy cítili šťastní, spokojní, alebo nadšení, vieme, ako sa cítia tí, ktorí to prežívajú teraz. Ak sme sa niekedy vyrovnali s nejakou ťažkou situáciou, vieme, ako sa cítia tí, ktorí to musia zvládnuť teraz.

Vtipy ako fajn začiatok

Na začiatok môžete skúmať a hľadať vtipy, gagy, veselé obrázky atď. Internet je veľmi bohatý na veci, ktoré dokážu ľudí rozosmiať.

Potom, čo sa naučíte vtipy, ktoré ste si vybrali, vyskúšate ich s priateľmi alebo pri akejkoľvek príležitosti, sú vhodné. Naučte sa niekoľko rôznych typov vtipov, pretože to, čo funguje v bare, môže byť nevhodné, keď sa stretnete v rodine.

Keď sa zúčastníte a sledujete komikov, ktorí rozprávajú vtipy na živých vystúpeniach, môžete sledovať, ako diváci reagujú na konkrétne vtipy. Živá komédia je na rozdiel od televíznych relácií neupravená a máte možnosť zbierať informácie, ktoré vám môžu pomôcť zlepšiť váš vlastný humor.

Autentická zábava

Verejnosť vás bude považovať za vtipného, ​​ak ste sami sebou. Je oveľa jednoduchšie prinútiť ľudí, aby sa zasmiali, ak ste pokojní a sebavedomí.
Staňte sa zdatnými vo vyjadrovaní vecí svojim hlasom, pretože len videnie a poukazovanie na humornú stránku okolností bez preháňania a hlúposti spôsobí, že si o vás budú ľudia myslieť, že ste vtipní.

Ak chcete byť zábavnejší, nikdy sa nesmiete brať príliš vážne. Smej sa na sebe. Niektoré zo srdcervúcich momentov, ktoré ste zažili, sú na druhej strane veľmi šťavnaté materiály pre váš humor. Osobné tragické príbehy zvyknú ľudí rozosmiať.

Tieto humorné príbehy zo skutočného života vám a vášmu publiku umožnia zasmiať sa na vašom zážitku. Príkladom je tragédia, keď ste si zabudli odniesť uterák do kúpeľne a vaše deti sa dostali domov, keď ste boli ešte v sprche. Alebo keď sa vám pokazil šatník.

Zdroje:

https://stastienadosah.sk/vsetko-raz-prejde-ale-ako-dlho-to-bude-trvat-zavisi-od-pristupu-vsetkych-ludi/

https://akobuk.sk/co-je-empatia/

https://www.interez.sk/blog/tu-je-7-nepriestrelnych-pravd-o-zivote-ktore-vam-otvoria-nove-moznosti/

https://stastienadosah.sk/vsetko-raz-prejde-ale-ako-dlho-to-bude-trvat-zavisi-od-pristupu-vsetkych-ludi/

https://akobuk.sk/co-je-empatia/

https://ciib.org/blog/how-to-be-funny/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: signupgenius.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies