VIDEO: Úspech slovenského gymnázia vo svetovom finále súťaže sociálnych inovácií

NETKY.SK • 28 Jún 2021, 13:00 • 2 min
VIDEO: Úspech slovenského gymnázia vo svetovom finále súťaže sociálnych inovácií

SLOVENSKO - Na Slovensku vznikajú skvelé nápady! Dôkazom je aj skupina študentov z košického Gymnázia Poštová, ktorá zvíťazila vo svetovom finále študentskej súťaže sociálnych inovácií Social Innovation Relay s projektom ekologického voskového popisovača Scribo marker.

slovakia

left justify in out

S projektom ekologického voskového popisovača uspeli v "boji" s konkurenciou ďalších unikátnych víťazov národných kôl z Japonska, Singapuru či Španielska. Ich projekt priniesol svetu inovatívnu technológiu bezodpadových popisovačov vyrábaných z recyklovaného vosku. "Pomáhajú zabrániť vyhodeniu až 16 ton plastu ročne, ktorý bol doteraz vytváraný používaním klasických fixiek," informovala organizácia Junior Achievement Slovensko.

 

img

 

"Za týmito zelenými dverami vznikol náš jedinečný nápad recyklovať vosk, ktorý by bol inak vyhodený. My sme sa ho rozhodli premeniť na naše Scribo markre," napísali na sociálnej sieti.

 

Mohlo by vás zaujímať: Greenpeace oceňuje postoj prezidentky Čaputovej voči životnému prostrediu

 

img

 

Študenti košického gymnázia sa dokonca stretli 20. júna s Eduardom Hegerom, aby mu predstavili svoju inováciu. V tejto súťaži uspeli aj vlani s projektom ekologického tuhého čističa. Tohtoročné finále sa konalo 22. 6.  online. Desať finálnych tímov tvorilo 40 študentov z krajín Európy a Ázie.  „Víziou Scribo Marker je dosiahnuť, aby každá škola a firma bola ekologicky udržateľnejšia aj vďaka novému spôsobu písania na tabule popisovačmi, ktoré nevyschnú a nepotrebujú plastový obal,“ informovala organizácia JA Europe.

 

img

 

Projekt Scribo vznikol začiatkom tohto roka úplnou náhodou pri učení, keď študentom počas písania na bielu tabuľu vyschla fixka a museli ju vyhodiť. Uvedomili si koľko odpadu vytvoria plastové fixky a pustili sa do hľadania ekologickej alternatívy. Inovatívnu fixku si vyrobili sami. Dnes odoberajú voskový odpad z tlačiarní od troch slovenských firiem, ktoré mesačne vyprodukujú až šesť kilogramov voskového odpadu. Z takéhoto množstva dokážu študenti vyrobiť až 1200 ekologických popisovačov.

 

"Ich trojhranný tvar podporuje správne držanie pri písaní, vďaka čomu si vaše dieťa rýchlo osvojí úchop," napísali na sociálnej sieti.

 

 

„Slovenskí študenti opäť ukázali, že vedia myslieť kreatívne a inovatívne. Tím mladých ľudí z Košíc prináša na trh jedinečný podnikateľský nápad so sociálnym aspektom, ktorý rieši globálnu ekologickú výzvu. Projekt Social Innovation Relay inšpiruje študentov na celom Slovensku k sociálnemu podnikaniu, dáva im cenné podnikateľské skúsenosti a zlepšuje zručnosti potrebné pre ich úspešnú budúcnosť,“ vyjadrila sa riaditeľka JA Slovensko Eva Vargová.

 

"Už teraz vieme, že založiť si študentskú firmu bolo dobré rozhodnutie. Vďaka nášmu pracovitému tímu a Vám sa neustále zlepšujeme a posúvame ďalej. Tešíme sa na ďalšie výzvy, ktoré nám podnikanie prinesie," vyjadrili sa vynálezcovia Scribo marker.

 

img

 

Okrem Scribo markerov vyrábajú aj ručne šité handričky. Projekt SIR sa realizuje v rámci spolupráce Junior Achievement a NN Group, v tomto školskom roku okrem Slovenska aj v Bulharsku, Česku, Maďarsku, Japonsku, Holandsku, Poľsku, Rumunsku, Singapure a Španielsku. "Študentská firma vzniká vďaka nášmu programu Aplikovaná ekonómia, ktorý môžeš mať na škole aj ty, vďaka vynikajúcim učiteľkám, učiteľom a partnerom," napísali JA Slovensko, n.o. na sociálnej sieti,

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies