Dôvera spotrebiteľov v Amerike sa vyšplhala na najvyššiu úroveň od vypuknutia pandémie

NETKY.SK • 28 Apríl 2021, 06:51 • 2 min
Dôvera  spotrebiteľov v Amerike sa vyšplhala na najvyššiu úroveň od vypuknutia pandémie

Dôvera spotrebiteľov v Amerike sa v apríli už druhý mesiac v rade radikálne zlepšila a dostala sa na najvyššiu úroveň od minuloročného vypuknutia pandémie.

slovakia

left justify in out

Dôveru a dobré výhliadky zvýšila aj rýchla distribúcia vakcín proti koronavírusu a taktiež ďalšie kolo vládnej finančnej podpory. Index dôvery, ktorý zostavuje výskumná organizácia Conference Board, vzrástol na 121,7 bodu z marcových 109 bodov.  Úroveň indexu za mesiac apríl je najsilnejšia od februára 2020, čiže od obdobia tesne pred vypuknutím pandémie v USA.

 

Mohlo by ťa zaujímať: Americký výrobca elektromobilov dosiahol zisk aj v siedmom kvartáli tohto roka


img


Index terajšej situácie, ktorý vyjadruje to, ako spotrebitelia hodnotia aktuálne podnikateľské podmienky a stav trhu práce, vzrástol zo 110,1 bodu na hodnotu 139,5 bodu. Index očakávaní založený na tom, aké podmienky spotrebitelia predpokladajú v najbližších šiestich mesiacoch, posilnil menej výrazne, a to z minulomesačných 108,3 bodu na 109,8 bodu v apríli.

„Spotrebitelia boli optimistickejší v súvislosti s perspektívou ich príjmov, pravdepodobne vzhľadom na zlepšujúcu sa situáciu na trhu práce," uviedla šéfka oddelenia ekonomických indikátorov v inštitúte Conference Board Lynn Francová.

 

img

 

Ekonómovia sú presvedčení, že stúpajúca spotrebiteľská dôvera posilní celkový hospodársky rast, keďže výdavky spotrebiteľov tvoria až 70 percent ekonomickej aktivity v USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies