V Británii vyvinuli vakcínu proti koronavírusu

NETKY.SK • 6 Február 2020, 17:10 • 2 min
V Británii vyvinuli vakcínu proti koronavírusu

LONDÝN - Vedcom z Veľkej Británie sa podarilo vyvinúť očkovaciu látku proti novému koronavírusu. Prielom v pátraní po účinnej zbrani v boji s nákazou, ktorá sa šíri od konca minulého roka a udržuje v napätí celý svet, hlási tím vedený Robinom Shattockom z Imperial College v Londýne. Vedci sú pripravení začať budúci týždeň s testovaním na zvieratách. Vo štvrtok (6. februára 2020) o tom informoval denník The Daily Mail.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ak pôjde všetko podľa plánu a vakcína sa ukáže ako skutočne účinná, mohla by sa k ľuďom dostať už v lete.

 

Začnú s testovaním na zvieratách

"Podarilo sa nám získať zo sekvencie (vzorky genetickej informácie skúmaného vírusu) Kandidáta (možnú účinnú látku) počas 14 dní. Na začiatku budúceho týždňa začneme s testovaním na zvieratách. Túto fázu skrátime a ďalšou fázou bude prechod z raného testovania na zvieratách k prvým štúdiám na ľuďoch," cituje Shattocka britský denník.

 

Doteraz najrýchlejšie sa z laboratórií k pacientom dostalo očkovania proti vírusu Zika. To bolo vyvinuté, otestované a rozposlané na miesta určenia počas siedmich mesiacov.

 

Aj to je na koronavírus 2019-nCov príliš dlho, vakcína by však mohla pomôcť zamedziť prípadnej druhej vlne nákazy, ktorá by mohla obletieť svet.

 

"Môžeme sa stať svedkami druhej vlny v globálnom meradle, a ak k tomu dôjde, bude vakcína veľmi dôležitá a bude vhodná na to, aby tej vlne čelila," vysvetlil vedúci tímu britských výskumníkov.

 

img

 

Dúfajú, že vírus nezmutuje
Vakcína ale bude dobrou zbraňou len v prípade, že vírus do doby, než bude nasadená, nezmutuje. To by mu mohlo umožniť lepšie šírenie medzi ľuďmi, a predovšetkým by bol odolnejší proti najnovším antivirotikám a dosť možno aj proti práve vyvíjanému očkovaniu.

 

Informácie o objave novej vakcíny prichádzajú v rovnaký deň, kedy Číňania oznámili, že proti novému koronavírusu nasadia experimentálne antivirotikum remdesivir, ktoré vyvinul tím vedený Čechom Tomášom Cihlářom.

 

img

 

Epidémia nového koronavírusu, patriaceho do rovnakého kmeňa ako pôvodcu ochorenia SARS, prepukla v decembri minulého roka v oblasti čínskeho mesta Wu-chan. Od tej doby sa rozšírila do celej krajiny a nákaza prenikla aj do ďalších častí sveta vrátane európskych krajín. Nakazených už je na 25-tisíc, obetí okolo 500.

 

Obavy zo súčasného šírenia koronavírusu zvyšuje dlhá inkubačná doba, ktorá dosahuje až 14 dní. Počas nej infikovaní necítia žiadne ťažkosti, ale môžu nakaziť ďalších ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies