Japonci našli liek na syndróm vyhorenia: Budete prekvapení, smiech to nie je

NETKY.SK • 29 Január 2019, 12:14 • 2 min
Japonci našli liek na syndróm vyhorenia: Budete prekvapení, smiech to nie je

Prepracovaných ľudí je čoraz viac, ako sa vysporiadať s nekonečným tlakom? S odpoveďou prišli Japonci.

slovakia

left justify in out

"Prežiť“ v 21. storočí naozaj nie je jednoduché. Tlak na jednotlivca je čoraz väčší, prevažnú časť dňa strávi v práci, ktorá ho často ani nenapĺňa a následne ho doma čakajú ďalšie povinnosti. Priestor na oddych takmer neexistuje. Životné tempo je také závratné, že týždne, ba mesiace splývajú do jedného celku a my nežijeme, len prežívame. A tak prichádza takzvaný syndróm vyhorenia.

 

Syndróm vyhorenia bol v minulosti typický skôr pre staršie ročníky, pre ľudí tesne pred dôchodkom a prejavoval sa najčastejšie u tých, ktorí pracovali s ľuďmi. Dnes je to inak. Často nastupuje už okolo tridsiatky. Prečo? Obrovský tlak na výkon mladých ľudí v nadnárodných korporáciách, ale aj inde je zdrvujúci. Tento problém sa vyskytuje zrejme vo všetkých vyspelých krajinách, no treba povedať, že Japonsko vedie. A práve tu zistili, ako si možno efektívne pomôcť.

 

img

 

Otázkami psychohygieny na pracoviskách sa táto pokroková krajina začala zaoberať len relatívne nedávno. Viacerí poprední japonskí odborníci sa pritom zhodujú, že proti stresu jestvuje jeden mimoriadne účinný liek. A nie je ním smiech, ako sa možno mnohí nazdávajú. Naopak, ide o plač.

 

Kým smiech je akýmsi prostriedkom, vďaka ktorému svoje problémy na chvíľu „potlačíme“, respektíve na nich zabudneme, plač je v tomto prípade omnoho účinnejší. Vedci hovoria o jeho „očistnej“ funkcii, kedy nechávame svojim emóciám voľný priebeh a vďaka tomu sa dokážeme zbaviť negatívnych pocitov.

 

img

 

Vo viacerých japonských firmách sa preto objavuje špecifický zamestnanec, ktorý je poverený tým, aby prepracovaných kolegov rozplakal. A to doslova. Jeho úlohou je stať sa ich spoločníkom, ktorému sa môžu zveriť. To ale nie je všetko. Súčasťou terapie je aj to, že si spolu pozrú silne emotívny film, ktorý ich donúti poriadne sa vyplakať. Akonáhle sa tak stane, „psychológ“ svoju úlohu splnil.

 

Je dokázané, že plač uvoľňuje a zbavuje stresu, a tak je zamestnanec následne schopný ďalej pracovať a plniť svoje úlohy. Nuž, aj takéto netradičné firemné benefity poskytujú zamestnávatelia vo vyspelých krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona