A. Letanovská: "Presadíme nulovú toleranciu domáceho násilia"

NETKY.SK • 15 August 2023, 11:48 • 2 min
A. Letanovská: "Presadíme nulovú toleranciu domáceho násilia"

BRATISLAVA - 95 % ľudí na Slovensku si myslí, že budúca vláda by mala zabezpečiť zvýšenú ochranu obetiam domáceho násilia a stalkingu. Vyplýva to z prieskumu AKO pre televíziu JOJ 24. “100 % Demokratov s tým súhlasí,” hovorí volebná líderka Demokratov Andrea Letanovská.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

“Aj preto sme chceli odvolať Borisa Kollára, ktorý udrel ženu a povedal, že by to urobil opäť. Žiaľ, toto násilnícke správanie sa mu prepieklo, lebo veľa politikov má plné ústa sľubov a billboardy o pomoci ženám, ale v zlomovom momente sa nedokážu postaviť za správnu vec. U nás nenájdete tieto sľuby na billboardoch, ale na omnoho dôležitejšom mieste. V našom volebnom programe,” vysvetluje Letanovská.

 

“Predložíme osobitný zákon, ktorý komplexne upraví oblasť prevencie a ochrany žien pred násilím na báze nulovej tolerancie voči násiliu. Napomôže formovať prostredie, v ktorom sa obete nebudú báť ohlasovať násilie. Zabezpečená bude aj ochrana ich detí postihnutých týmto násilím. Osobitný dôraz venujeme aj presadeniu inštitútov na ochranu žien pred domácim násilím a prenasledovaním. Zameriame sa tiež na ochranu starších obyvateľov pred podvodmi a týraním a na ochranu detí a mladistvých pred zneužívaním. Posilníme aj preventívno-edukačnú činnosť policajného zboru a prokuratúry,” hovorí Letanovská s tým, že toto sú programové priority Demokratov v oblasti prevencie a ochrany obetí domáceho násilia

 

Podľa Letanovskej boj za obete domáceho násilia pre stranu Demokrati neskončil jednou kauzou Borisa Kollára, a čo je podľa nej ešte dôležitejšie, ani ňou nezačal. “Napríklad Eduard Heger dal z rezervy premiéra 1,5 milióna eur na pomoc týraným ženám a ich deťom. Vďaka tomu môžu zariadenia, ktoré poskytujú útočisko a pomoc obetiam domáceho násilia, ďalej existovať a fungovať ešte lepšie,” konštatovala.

„Problém domáceho násilia je komplexný a jeho riešenie vyžaduje kombináciu osobných, spoločenských, legislatívnych a vzdelávacích opatrení. Vždy s ohľadom na ochranu a bezpečnosť obetí. Musíme preškoliť policajtov a vyškoliť policajných špecialistov, najmä v oblasti rozpoznávania a reagovania na prípady domáceho násilia, práce a komunikácie s obeťami a zaviesť moderné vyšetrovacie postupy, ktoré zohľadňujú psychické traumy obetí a povahu páchateľov, ktorí sú obvykle blízkymi príbuznými obetí. Jeden z kľúčových aspektov je prepojenie práce polície pri vyšetrovaní týchto prípadov a orgánov sociálnej kurately, tak aby obeť dostala pomoc okamžite. Každý jeden prípad domáceho násilia musí byť riešený bezodkladne, profesionálne a s empatiou. Predovšetkým však musíme dať obetiam pomocnú ruku a povedať im, že sa nemusia báť o domácom násilí rozprávať, že ich ochránime. Myslím si, že Slovensko urobilo kroky k zlepšeniu vyšetrovaní, ale je pred nami ešte kus cesty.“ doplnil Juraj Šeliga.

 

“Sme odhodlaní bojovať za obete domáceho násilia aj naďalej. Nedopusťme, aby boli vo vláde zlodeji a krikľúni, ale ani násilníci. Vidieť takýchto ľudí medzi najvyššími štátnymi predstaviteľmi si obete domáceho násilia naozaj nezaslúžia. Nezaslúži si to nikto!” uzavrela Letanovská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Demokrati / Matúš Mandrák Foto: Startitup
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies