Dokonca aj Boh radí, aby si ostal doma

NETKY.SK • 25 Marec 2020, 07:24 • 2 min
Dokonca aj Boh radí, aby si ostal doma

Pokiaľ sa niekto domnieva, že viera v Boha spočíva v bezhlavom konaní a že v sebe nemá nijaký rešpekt, ani len omrvinku niečoho, čo by sa dalo nazvať múdrym, nemôže sa ani viac mýliť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slobodná vôľa je dar
Je to totiž naopak. Boh z človeka neplánuje vyrobiť bezduchý stroj, ktorý by nebol schopný rozhodovať sa, slobodná vôľa je ponechaná a je to dar i zodpovednosť.

 

Napriek tomu, je viac ako potrebné pýtať si od Neho múdrosť, pretože bez rozumnosti nastáva absolútne bláznovstvo a človek sa potom ocitá v spleti nekonečného množstva hlúpych volieb.

 

Múdrosť je navyše vynález pochádzajúci z neba, a kto sa hlási k Bohu, musí hľadať aj ju. A veru nie, Biblia neobchádza ani kritickú chvíľu, aj do nej vstupuje s umom a takým dôvtipom, že opísať to ani nie je možné.

 

img

 

V bezpečí
Izraelský národ žil a pracoval v Egypte. Do všedného kolobehu krajiny však zasiahla pohroma a nebola len jedna. Vzhľadom na skutočnosť, že Boh svoj ľud mienil chrániť, vydal viacero inštrukcií, ktoré oznámil prostredníctvom Mojžiša. Jednou z rád jasne naznačil, že pre bezpečnosť sa má zdržiavať v istote domova a neopúšťať ju, kým zlé nepominie.


Celkom jednoducho sa dá minulé nariadenie pretaviť aj do súčasnosti. Hoci by sa niekto domnieval, že kresťanstvo znamená akúsi vzburu voči autoritám, opak je pravdou.


Bezpečie sa ale nemá hľadať iba za zatvorenými dverami, ale aj v náručí toho, ktorý má moc konať zázrak. Nie nadarmo je najcitovanejší verš dneška ten, ktorý vraví, že v úkryte najvyššieho je ochrana.

 

„Kto v skrýši Najvyššieho prebýva a odpočíva v tôni Všemohúceho, ten vraví Hospodinovi: Moje útočisko, hrad môj, môj Boh, ja v Neho dúfam! Lebo On vytrhne ťa z pasce lovca, od zhubného moru. Peruťou svojou prikryje ťa, a nájdeš útočisko pod Jeho krídlami; Jeho vernosť je štítom a pavézou. Nočného postrachu nemusíš sa báť, ani strely, ktorá lieta vo dne, ani moru, čo sa vlečie v mrákote, ani nákazy, čo napoludnie pustoší. Nech ich padne tisíc po tvojom boku a desaťtisíc po tvojej pravici, k tebe sa to nepriblíži."

 

Umývaj si ruky
I umývanie rúk je spôsob, akým sa treba brániť pred možným infikovaním. Platí to tak v oblasti fyzickej, ako aj duchovnej. V Biblickom ponímaní spočíva očisťovanie rúk v uvedomení si, čo znečisťuje dušu. Spomenúť by sa dalo všeličo, ale najčastejšie by sa dal zostaviť akýsi univerzálny zoznam.

 

img

 

Čo znečisťuje
1. Horkosť - tá je spôsobená akýmsi pocitom ukrivdenia. Človeku sa zdá, že sa na neho prirútilo azda všetko nešťastie sveta, a preto si necháva na srdce padať hnev. Ani vnútro však nevydrží ten nápor, a tak sa horkosť vylieva v podobe obviňovania, sebaľútosti a arogantnosti.


2. Nerozhodnosť - kolíše sa z jednej strany na druhú, raz je dobré to, inokedy tamto. Nerozhodný jedinec je hnaný búrkou citov a vďaka tomu sa dostáva do kruhu deštrukcie.


3. Dvojitý život - nikdy sa nebude môcť skutočne slobodne dýchať, ak sa žije v klamstve. A najhoršie klamstvo je to, ktorým človek zavádza samého seba.


Človek sa umytím rúk zrieka čohokoľvek zlého. A očisťuje sa jedine v prítomnosti Boha. On má moc zotrieť hriech a vybieliť srdce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies