38 % tepla uniká cez trhliny v stenách, oknách a dverách. Kde ešte môžete ušetriť?

NETKY.SK • 13 Október 2022, 09:09 • 2 min
38 % tepla uniká cez trhliny v stenách, oknách a dverách. Kde ešte môžete ušetriť?

BRATISLAVA - Aj keď sa zima ešte oficiálne nezačala, v mnohých častiach krajiny je už teraz pomerne chladno. S príchodom studeného dažďa, vetra a neskôr snehu preto čoskoro naštartujeme vykurovanie. Jeho používanie sa však ukazuje v dnešných časoch ako hrozba, ktorá by nás mohla pripraviť nielen o teplo a komfort, ale aj o všetky úspory a peniaze na účtoch.

slovakia

left justify in out

Aby ste sa týmto nelichotivým scenárom aspoň z časti vyhli, je dobré sa pred začiatkom vykurovacej sezóny zoznámiť s najväčšími vinníkmi tepelných strát vo vašom dome, aby ste sa ich mohli čím skôr zbaviť a zabudnúť na veľké obmedzenia.

 

Čím viac svoj dom zateplíte, tým menej teplého vzduchu bude unikať a tým menej bude musieť vaša pec pracovať na vykúrení vášho domova. Nielenže to zníži vaše účty za kúrenie, ale vaša pec vydrží dlhšie! Ak pridáte izoláciu do svojho domu, môže vám to tiež prospieť v letných mesiacoch tým, že sa vo vašej domácnosti dlhšie udrží chladnejší vzduch.

 

38 % tepla uniká cez trhliny v stenách, oknách a dverách

Samozrejme, neplatí to pre všetky domy. Najlepší spôsob, ako to zistiť, je nechať si urobiť energetický audit domu. Domáci energetický audítor nájde vo vašej domácnosti problémové oblasti veľmi jednoducho a rýchlo.

 

Najväčším vinníkom za tak obrovskú stratu tepla vo vašej domácnosti je prievan vo vašich stenách, oknách a dverách, pričom tieto praskliny zvyčajne nie sú také nápadné, ako by ste si mysleli a  možno o nich ani neviete. Takže, čo môžete urobiť?

 

Ak sú trhliny menšieho rozsahu, môžete ich utesniť kvalitným tmelom alebo penou a nainštalovať tesniace lišty okolo pohyblivých častí vašich dverí a okien. Tieto riešenia ponúkajú rýchlu návratnosť investícií a nijakým spôsobom nezasahujú do vášho komfortu.

 

Tesnenie je možné použiť na utesnenie trhlín širokých menej ako 3,5 cm na nepohyblivých častiach vašich okien. To je zvyčajne okolo rámu okna. Ak máte väčšie trhliny, použite na utesnenie izolačnú penu. Nezabudnite ale, že v priebehu rokov sa tesniace lišty opotrebúvajú, takže kontrola prievanu a jej nahradenie novšou tesniacou lištou môže pomôcť udržať teplo.

 

16 % strateného tepla vášho domova spôsobujú zlé okná

Okná spôsobujú veľké tepelné straty jednoducho preto, že sú vyrobené zo skla. Sklo zle izoluje a je hrozné pri udržiavaní tepla vo vnútri vášho domova. Preto je často chladnejšie, keď stojíte pri okne. 

 

Ak si ale necháte urobiť domáci energetický audit a zistíte, že váš dom stráca teplo cez vaše okná, máte niekoľko možností, ako proti tomu bojovať.

 

Po prvé, môžete použiť vonkajšie rolety alebo žalúzie, ktoré môžu znížiť tepelné straty medzi 10-20 %, alebo nainštalovať na vaše existujúce okná plastové fólie. Tento plastový povlak môže počas zimy odrážať teplo späť do vášho domova a v lete zabraňuje tepelným ziskom tým, že bráni prechodu tepla cez sklo do vášho domova. Ak sa rozhodnete ísť drahšou cestou a namontovať nové okná, vyberte si energeticky efektívne možnosti s hodnotením Energy Star.

 

O 21 % strateného tepla vášho domu prichádzate cez steny a podlahu v suteréne

Iba 1 % strateného tepla prechádza podlahou vašej pivnice, ale 20 % sa stratí stenami suterénu. Najlepším riešením je preto poskytnúť domu v týchto častiach viac izolácie okolo stien.

 

Účinnosť izolácie je určená jej R-hodnotou alebo tým, ako rýchlo stráca teplo. Izolovať môžete aj podlahu, a to kvalitnou podložkou, krytinou a samotným kobercom. 

 

17 % strateného tepla spôsobuje zlá vonkajšia izolácia

Ďalšou najväčšou príčinou tepelných strát vášho domu sú nedostatočne izolované vonkajšie steny. Postupom času môžu rôzne typy izolácie stratiť účinnosť a je potrebné ich vymeniť alebo modernizovať. Ak zistíte, že pridanie izolácie bude najužitočnejšie, dnes to už nie sú žiadne veľké rekonštrukcie. Mnohé druhy izolácií sú nielen efektívne, ale aj flexibilné v použití a aplikácii. 

 

5 % strateného tepla vášho domova vytvárajú stropy

Malá časť tepla vášho domova sa stráca cez váš strop. Ak si necháte urobiť domáci energetický audit a zistíte, že veľká časť vášho tepla uniká cez strop a do podkrovia, možno je čas otestovať a zistiť, koľko izolácie máte a koľko potrebujete v týchto častiach nehnuteľnosti. 

 

3 % strateného tepla vášho domova vytvárajú dvere

Nakoniec, najmenší z vinníkov tepelných strát v dome sú často vaše dvere. Ak preto po dokončení energetického auditu zistíte, že vám vaše dvere spôsobujú veľké tepelné straty. Nielen kvalitný nábytok do chodby, ale aj nové dvere by ste si mali zakúpiť. Najviac izolujúce dvere sú oceľové a sklolaminátové dvere. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viky Kriskova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies